Breaking News
Russian President Vladimir Putin heads the Cabinet meeting at the Novo-Ogaryovo presidential residence outside Moscow on Wednesday, March 5, 2014. (AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service)

Putin: Retragerea SUA din INFva slăbi considerabil securitatea regională şi globală

Retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) ar putea afecta întregul sistem de control şi neproliferare a armelor de distrugere în masă, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin la o reuniune a Ministerului rus al Apărării, notând că desfăşurarea sistemului balistic american Aegis adaptat pentru uz terestru în România este chiar o încălcare a acestui tratat, informează agenţiile TASS şi Reuters.

„Declaraţia Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare provoacă îngrijorare serioasă. Acest pas poate avea consecinţe foarte negative şi va slăbi considerabil securitatea regională şi globală”, a notat Putin.

„În perspectivă, aceasta ar putea însemna de fapt degradarea şi chiar ruinarea întregii arhitecturi de control şi neproliferare a armelor de distrugere în masă”, a spus liderul rus.

Ca pretext, „ei folosesc metoda obişnuită şi trivială de a acuza în mod neîntemeiat Rusia că şi-a încălcat angajamentele în temeiul tratatului, pe care ei le-au încălcat şi, în plus, le-au încălcat demult”, a adăugat Putin.

În mod specific, desfăşurarea de către SUA a sistemului Aegis în România şi, în viitorul apropiat, în Polonia reprezintă o încălcare directă a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare, deoarece aceste lansatoare pot fi folosite pentru lansarea de rachete de acest tip, a notat Putin, citat de TASS.

„Acum ei au apărut pe teritoriul respectiv, încălcând tratatul”, a spus Putin.

Printre altele, Vladimir Putin a declarat că nimic nu poate opri Rusia şi Statele Unite să poarte discuţii cu alte ţări despre posibilitatea de a adera la Tratatul INF de control al armelor, în pericol de desfiinţare.

Statele Unite au dat Rusiei un ultimatum de 60 de zile să vină cu un răspuns clar la ceea ce Washingtonul spune că este o încălcare a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare între Moscova şi Washington.

Pactul menţine rachetele americane şi ruse cu rază medie de acţiune afară din Europa. Washingtonul a vorbit deja despre retragerea din tratat, cu excepţia cazului în care Rusia se întoarce la ceea ce el numeşte o „aplicare integrală şi verificabilă”.

Moscova neagă că încalcă tratatul şi acuză în schimb Statele Unite că nu îl respectă.

Ambele părţi au remarcat că alte ţări rămân libere să dezvolte arme interzise în virtutea tratatului şi Statele Unite şi-au exprimat în special îngrijorarea cu privire la China, în timp ce consilierul prezidenţial american pentru securitate naţională John Bolton a avertizat Moscova că rachete chineze pot lovi teritoriul Rusiei.

„Da, este adevărat, există anumite probleme cu acest acord (tratat) – alte ţări ce deţin rachete intermediare şi cu rază scurtă de acţiune nu fac parte din el”, a declarat Putin la reuniunea responsabililor militari de top de la Ministerul Apărării.

„Ne opreşte ceva să începem discuţii cu ei despre aderarea la acordul actual sau să discutăm parametrii pentru un nou acord?”, s-a întrebat el.

Rusia ar putea de asemenea să producă uşor şi să desfăşoare rachete cu rază medie de acţiune adaptate pentru uz terestru dacă Statele Unite îşi pun în aplicare ameninţarea de a renunţa la tratat, a mai spus Putin. AGERPRES