Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World România – între 15 şi 24 martie, în Bucureşti

Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World România se va desfăşura în perioada 15-24 martie, la Bucureşti, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES.

Imaginea festivalului de anul acesta este realizată de Maria Drăghici, pornind de la două fotografii – una realizată la Timişoara, în decembrie 1989, de Constantin Duma pentru AGERPRES, iar a doua la Bucureşti, în timpul protestelor din februarie 2017, de Dan Mihai Bălănescu. Colajul celor două ipostaze înfăţişează un „noi”, în încercarea de a înţelege mai nuanţat experienţa directă, trăită singular şi plural, în 30 de ani de democraţie, precizează sursa citată.

„În 2019 marcăm 30 de ani de la Revoluţia care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceauşescu în România, dar şi de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia şi Polonia. În consecinţă, aceşti 30 de ani de democraţie în România şi în Europa de Est reprezintă tema principală a celei de-a 12-a ediţii a festivalului One World Romania. Vom discuta împreună timp de 10 zile, prin intermediul unor evenimente dedicate special subiectului, despre cum au trecut aceşti 30 de ani, ce am învăţat şi ce mai rămâne de învăţat pentru consolidarea unei democraţii veritabile”, se arată în comunicat.

Cele aproximativ 80 de documentare selectate pentru ediţia din 2019 a One World Romania vor fi împărţite în mai multe secţiuni tematice, în completarea temei principale. „Proiectăm şi în 2019 filme din întreaga lume despre justiţie, refugiaţi, migranţi, familii ‘netradiţionale’, drepturile femeilor, ale persoanelor cu dizabilităţi sau despre condiţiile de muncă ale lucrătorilor din întreaga lume. De asemenea, pregătim retrospective ale unor renumiţi cineaşti internaţionali şi o competiţie care cuprinde zece filme incitante”, afirmă organizatorii.

Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în cinci locaţii principale – Cinema Elvire Popesco – Institutul Francez, ARCUB, Cinemateca Eforie, POINT şi #Pavilion 32 – Goethe-Institut Bucureşti şi POINT, care va fi locaţia principală şi locul unde vor avea loc întâlnirile informale de dimineaţă cu cineaştii, dezbaterile pe tema principală a ediţiei, workshop-uri şi proiecţii.

Până la startul celei de-a 12-a ediţii a festivalului, Asociaţia One World Romania, organizatorul evenimentului, pregăteşte mai multe proiecte dedicate dezvoltării culturii documentare.

Primul proiect nou pentru publicul bucureştean este Cineclubul One World Romania.

„De două ori pe lună, până la finalul lui 2019, ne vom întâlni în spaţiul prietenilor noştri de la POINT cu unele dintre cele mai importante filme documentare din istoria cinematografiei. Primul eveniment are loc duminică, 20 ianuarie 2019, de la ora 18,00 – când vom proiecta filmul ‘Adio, iarnă!’, regia Helke Misselwitz. Este primul dintr-o serie de patru cinecluburi care ne vor încălzi pentru ediţia din 2019 a festivalului, propunând filme care au legătură cu ultimii ani ai comunismului în Europa şi cu modurile în care democraţiile contemporane au fost construite în primii ani de după revoluţii”, se mai arată în comunicat.

La ediţia din 2019 a festivalului vor participa aproximativ 50 de invitaţi internaţionali. AGERPRES