SUA: Mike Pompeo, într-un amplu turneu în Orientul Mijlociu săptămâna viitoare

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, va întreprinde – începând de marţi – un turneu în aproape zece ţări din Orientul Mijlociu în decurs de o săptămână pentru a evoca în special retragerea americană din Siria, conflictul din Yemen şi eforturile vizând contracararea Iranului, conform AFP şi Reuters.

Turneul diplomatic programat între 8 şi 15 ianuarie prevede vizite în Egipt, Bahrein, Abu Dhabi, în Qatar, Arabia Saudită, în Oman şi în Kuweit, a anunţat vineri Departamentul de Stat.

Casa Albă anunţase la sfârşitul lunii decembrie că secretarul de stat se va deplasa la 11 ianuarie la Bagdad, dar etapa irakiană nu a fost confirmată de către diplomaţia americană pentru moment.

Chiar dacă nu este primul turneu al lui Mike Pompeo în regiune, acesta intervine după o serie de evenimente care uneori au redistribuit cărţile în Orientul Mijlociu şi au zdruncinat alianţe.

Preşedintele Donald Trump a anunţat, spre surprinderea tuturor, înainte de Anul Nou, retragerea soldaţilor americani desfăşuraţi în Siria pentru a combate gruparea jihadistă Statul Islamic. Anunţul preşedintelui SUA i-a luat pe nepregătite pe mulţi dintre aliaţii SUA, pe care Washingtonul încearcă acum să-i liniştească şi să-i îndemne să preia iniţiativa în teren după retragerea americană.

Mike Pompeo va discuta despre conflictul sirian în special la Amman (Iordania) şi Riad (Arabia Saudită), potrivit Departamentului de Stat.

Pe agenda discuţiilor la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite /EAU/), Riad (Arabia Saudită), Muscat (Oman) şi Kuweit figurează de asemenea războiul din Yemen, unde un armistiţiu a intrat în vigoare în oraşul-port Hodeida între guvernul yemenit şi rebelii houthi după discuţii de pace în Suedia, care au fost salutate de către SUA.

Administraţia Trump se află sub presiunea Senatului american, controlat în continuare de tabăra republicană a preşedintelui, care a votat în decembrie o rezoluţie care prevede ca Washingtonul să suspende sprijinul militar pentru coaliţia condusă de Arabia Saudită ce intervine în Yemen împotriva rebelilor houthi, sprijiniţi de Iran.

Senatorii americani sunt împotriva Riadului de la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la începutul lunii octombrie în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Mike Pompeo va cere clarificări Arabiei Saudite, ‘unde este în curs de desfăşurare o anchetă cu privire la uciderea jurnalistului’, a asigurat Departamentul de Stat.

Şeful diplomaţiei americane va încerca să sudeze alianţele regionale într-un efort al SUA pentru a contracara influenţa Iranului, principalul său rival în Orientul Mijlociu, notează AFP. AGERPRES