Centru high-tech de predare şi evaluare a studenţilor, la UMFST Târgu Mureş

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş demarează, în acest an, construcţia Centrului UniX, un centru modern didactic şi de examinare a studenţilor, care va fi dotat la cele mai înalte standarde.

Rectorul Univeristăţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie Târgu Mureş, profesor universitar doctor Leonard Azamfirei, a precizat, pentru AGERPRES, că Centrul UniX urmează să fie construit în locul fostei cantine studenţeşti, că investiţia se ridică la peste 16 milioane lei cu TVA şi se va efectua din fonduri proprii.

„Noul centru high-tech de predare şi evaluare a studenţilor va avea săli de curs, săli de seminarii, o extensie a Bibliotecii şi a Centrului de Simulare şi Abilităţi Practice. În cadrul centrului se vor realiza activităţi educaţionale şi lucrări practice folosind simulatoare medicale. Accesul studenţilor va fi controlat şi se va face cu carduri personalizate. Spaţiile moderne de învăţământ vor putea găzdui conferinţe, seminarii, simpozioane etc. (…) Sălile de examinare vor fi dotate cu sisteme de proiecţie video DUPLEX, cu proiectoare suspendate, ecrane de proiecţie HD şi sisteme de înregistrare audio-video. Pupitrele vor fi prevăzute cu monitoare încastrate cu ajutorul unui sistem rabatabil. Amfiteatrele vor fi dotate cu panouri de comandă pentru controlul luminilor şi al echipamentelor electrice şi electronice din sală, laptopuri individuale şi microfoane încastrate în masă. Etapele de verificare şi evaluare a cunoştinţelor studenţilor şi a deprinderilor competenţelor corespunzătoare se vor face prin implementarea unei soluţii de tip Virtual Desktop Infrastructure (VDI)”, a precizat rectorul UMFST Târgu Mureş.

Potrivit proiectului, Centrul UniX va avea la subsol spaţii tehnice, un depozit de carte şi spaţii de depozitare a materialelor didactice prevăzute cu un sistem de monitorizare a temperaturii şi a umidităţii.

La parter este prevăzută recepţia, precum şi o sală de lectură cu 32 de locuri cu zonă de bibliotecă, două săli pentru simularea avansată dotate cu rampă de furnizare a gazelor medicale: oxigen, azot, dioxid de carbon, aer comprimat vacuum, două săli de pregătire a simulării şi birouri administrative.

La etaj se vor construi patru amfiteatre cu o capacitate de circa 100 de locuri fiecare, cu posibilitatea de a uni două câte două prin deplasarea peretelui mobil, o sală de examinare cu o capacitate de aproximativ 62 de locuri şi spaţii de depozitare.

Conducerea UMFST Târgu Mureş a precizat că lucrările pentru construcţia noului centru UniX s-ar putea finaliza la sfârşitul acestui an. AGERPRES