Preşedintele Egiptului recunoaşte în premieră că există o strânsă cooperare cu Israelul în peninsula Sinai

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a declarat că armata Egiptului cooperează strâns cu Israelul în operaţiuni împotriva militanţilor din peninsula Sinai, în prima confirmare făcută de către un oficial egiptean de rang înalt pe o temă atât de sensibilă în Egipt, informează luni dpa.

„Forţele aeriene egiptene au uneori nevoie să traverseze frontiera israeliană şi din acest motiv avem o serie largă de zone de cooperare cu israelienii”, a declarat Al-Sissi într-un interviu difuzat duminică în emisiunea „60 Minutes” de pe postul CBS.

Întrebat dacă aceasta este cea mai profundă şi mai apropiată cooperare pe care Egiptul a avut-o vreodată cu Israelul, Sisi a răspuns: „Corect”.

Înainte de difuzarea interviului, guvernul egiptean a încercat să oprească difuzarea lui, potrivit postului. „Ambasadorul Egiptului a contactat echipa de la ’60 de minute” (de pe CBS) la scurt timp după interviu pentru a-i spune că acesta nu poate fi difuzat’, a indicat joi seara canalul CBS pe site-ul său internet.

Întrebat de ce guvernul său nu i-a putut elimina pe terorişti din Sinai primind în fiecare an peste un miliard de dolari ajutor militar din partea SUA, preşedintele egiptean a răspuns printr-o contra-întrebare: „Şi de ce SUA nu i-au eliminat pe terorişti din Afganistan după 17 ani şi cheltuind o mie de miliarde de dolari?”.

Egiptul se confruntă în ultimul timp cu o creştere a numărului de atacuri asupra forţelor sale de securitate, majoritatea în nordul provinciei Sinai, de când armata l-a înlăturat de la putere, în 2013, pe preşedintele islamist Mohammed Morsi.

În interviu, Al-Sissi a denunţat raportul Human Rights Watch, potrivit căruia în Egipt ar exista 60.000 de deţinuţi politici. „Nu ştiu de unde au scos ei această cifră”, a declarat preşedintele egiptean în faţa jurnalistului Scott Pelley care a realizat interviul. „Eu spun că nu sunt deţinuţi politici în Egipt. Ori de câte ori există o minoritate care încearcă să-şi impună ideologia extremistă, trebuie să intervenim, indiferent de numărul lor”, a adăugat Al-Sissi.

Fost ministru al apărării, Al-Sissi a venit la putere în 2014, la un an după ce a participat la destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Organizaţii din domeniul apărării drepturilor omului acuză cu regularitate regimul Al-Sissi de încălcări grave. AGERPRES