Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, dr. Raed Arafat, a declarat luni că prin investiţiile în dotările specifice ISU timpul de intervenţie pentru codul roşu de incendii va putea scădea în mediul urban, în perioada 2020-2025, la şase-şapte minute de la preluarea apelului.
„Legat de scăderea timpului de intervenţie, în general, pentru codul roşu de incendii, mai ales în zonele urbane, trebuie să ţintim pentru următorii ani spre şase-şapte minute, din momentul apelului telefonic, ca timp de reacţie. Acum ne încadrăm în timpii prevăzuţi de lege în mare parte a zonelor urbane, ceva mai puţin în zonele rurale, vorbim despre 15 minute, o ţintă a anilor 2007, când s-a scris legea. (…). Ţinta aceasta ar putea fi atinsă în anii 2020-2025 în urban”, a declarat luni presei Raed Arafat, care a fost la bilanţul anual prezentat de ISU Timiş.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al MAI a subliniat că totalul investiţiilor pentru sectorul de urgenţe, inclusiv partea de aviaţie, prin diferite programe ale fondurilor europene, fără bugetul de stat, atinge aproape 900 de milioane de euro în perioada 2015-2021, „o sumă imensă, care ne va permite să aducem lucrurile la zi”.
„Avem nevoie foarte mare de elicoptere medii, grele pentru partea de intervenţii în situaţii de urgenţă, care să intre la Inspectoratul General de Aviaţie, dar şi de dotări de înlocuire a celor vechi pe partea medicală şi nu numai, ci şi pe partea de situaţii de urgenţă, în general. Sperăm ca cele 500 de maşini de pompieri care au peste 30 de ani vechime şi care sunt în vizorul nostru, când terminăm licitaţia şi pentru care există bani în programul respectiv, să poată fi înlocuite. (…) Intervenţiile vor fi mult mai rapide, nu vor trebui să mai trimită două-trei maşini, pentru că va fi suficientă una singură şi atunci vom putea creşte numărul punctelor de lucru”, a adăugat dr. Raed Arafat.
El a mai explicat că există acţiuni prevăzute de autorităţile judeţene şi locale, mai ales pe partea de infrastructură, dar şi acţiuni de achiziţii începute deja şi care vor continua.
„Şi anul trecut s-au primit dotări la nivelul judeţului, vorbim de ISU, inclusiv SMURD şi serviciul de ambulanţă (…). Anul acesta continuăm dotările şi pentru serviciul de ambulanţă şi SMURD, dar şi dotări specifice ISU, pentru intervenţii la diferite categorii de situaţii de urgenţă, partea cu asigurarea energiei electrice în situaţii cum a fost cea de la sfârşitul anului trecut (în timp de condiţii meteo nefavorabile, n.r.), când s-au mobilizat mai multe generatoare electrice, partea de tabere de sinistraţi, de intervenţii la incendiile de pădure şi multe altele”, a afirmat Arafat. AGERPRES