Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut uşor în noiembrie, la 15,4% din totalul consumului

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut uşor luna noiembrie 2018, la 15,4% din totalul consumului, cu 0,1 puncte procentuale mai mult faţă de septembrie 2018, potrivit unui studiu al Novel Research.

Media anuală a comerţului ilegal cu ţigarete în 2018 este de 16,3%, în creştere faţă de 16% cât s-a înregistrat în 2017.

 

Conform studiului, regiunea nord-est se află în luna noiembrie 2018 în creştere accelerată a contrabandei, cu 7,6 puncte procentuale (p.p.) faţă de septembrie, ajungând la 41,1%.

 

„Un reviriment negativ semnificativ, de 4,9 p.p. se înregistrează şi în sud-vest, unde studiul precedent notase cea mai importantă scădere. Pe de altă parte, în zona Bucureşti, se înregistrează o scădere consistentă de aproape 6 p.p., iar în vest, cu 5,7.P.p. până la 20,4%. Din punct de vedere al provenienţei, ‘cheap whites’ (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă, cu aproape 60%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova se află în creştere (cu 5,6 p.p. până la 27,2%), iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

 

Reprezentantul British American Tobacco, Ileana Dumitru, susţine că este surpinzătoare decizia Guvernului de a taxa suplimentar industria legală şi consumatorii corecţi prin introducerea celei mai mari creşteri a accizei la ţigarete din 2010 încoace, în condiţiile în care contrabandă a crescut în ultimul an.

„Riscăm să ajungem într-o situaţie de prohibiţie dictată de preţ, în care tot mai mulţi români se vor îndrepta către piaţa neagră, unde produsele costă mai puţin de jumătate. Decizia de a creşte valoarea accizelor peste nivelul cerut de reglementările europene este cu atât mai neaşteptată cu cât românii plătesc deja cele mai mari preţuri pentru ţigări din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare. Putem doar spera ca această decizie a Guvernului de a obţine rapid fonduri suplimentare să fie dublată de măsuri ferme împotriva contrabandei, în caz contrar fiind periclitate nu doar industria şi încasările statului ci, îndeosebi, comunităţile cele mai expuse traficului ilicit”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco.

În acest context, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, afirmă că există riscul real de a asista la un reviriment spectaculos al contrabandei şi la un impact semnificativ asupra inflaţiei, pentru că „politica fiscală se face impulsiv, fără analiză de impact şi fără un plan coerent de combatere a efectelor negative”.

„În ultimii opt ani, creşterea accizelor a fost moderată: 2-3 euro, în aprilie. Creşterea accizelor anunţată de ministrul Finanţelor pentru 1 ianuarie este mai mare decât necesarul pentru ajustarea la cerinţele Directivei Europene. Practic, acciza se măreşte într-un interval de 12 luni cu 10 euro per total (în aprilie 2018 şi în ianuarie 2019), ceea ce nu s-a mai întâmplat din ianuarie 2010, când contrabanda a explodat, ajungând la peste 36% si devenind cel mai important jucător de pe piaţă. Statul a înregistrat atunci pierderi anualizate la buget de un miliard de euro, iar producătorii  legali au fost impactaţi semnificativ. Şi în cazul de faţă, ceea ce se ia pe mere din creşterea bruscă şi nejustificat de mare a accizei, se va da pe pere prin pierderile cauzate de expansiunea contrabandei”, a declarat Gilda Lazăr, în comunicatul transmis AGERPRES de Novel Research.

Creşterea contrabandei în noiembrie 2018 are loc în condiţiile în care autorităţile de aplicare a legii au continuat să realizeze capturi importante, în condiţii dificile: peste 40.000 pachete depistate de IPJ Galaţi, aproape două milioane de ţigarete confiscate şi un grup infracţional destructurat de poliţiştii din Iaşi, două tiruri cu mii de baxuri de ţigarete oprite în Vamă Şiret, precizează reprezentanţii din sector.

Conform datelor ANAF, în primele 11 luni ale anului 2018, echipele de supraveghere şi control vamal au confiscat peste 45 de milioane de ţigarete. „(…) Este pentru prima dată în ultimii patru ani când nivelul pieţei ilicite scade la final de an faţă de nivelul înregistrat la începutul anului”, susţine vicepreşedintele ANAF, Bogdan Lari Mihei.

Cea mai mare captură din acest an a politiştilor de frontieră s-a înregistrat la Punctul de Trecere a Frontierei Siret – ITPF Sighetu Marmaţiei, unde au fost descoperite în două camioane aproximativ 1.000.000 de pachete cu ţigări, relevă datele Poliţiei de Frontieră Române.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei Strategii naţionale de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, pe modelul celei elaborate în 2011, precum şi mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile.

„Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, locurile de acces pentru produsele ‘cheap whites’, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou”, consideră industria de profil.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. AGERPRES