VACCINAREA GRIPALĂ ESTE SIGURĂ PENTRU PACIENȚII INTERNAȚI

 

Administrarea vaccinului gripal pacienților internați în timpul spitalizării sau la externare este sigură și recomandabilă, arată rezultatele unui studiu publicat în revista Mayo Clinic Proceedings.

Studiul, realizat de un grup de cercetători de la Kaiser Permanente Southern California Department of Research & Evaluation, a analizat datele a peste 250.000 de pacienți de toate vârstele – copii, adulți și persoane în vârstă – care au fost internați în perioada sezoanelor gripale între anii 2011 și 2014 într-un spital din California.

Cei mai mulți pacienți – 71% – au fost vaccinați gripal în ziua externării. Rezultatele cercetării au arătat că vaccinarea gripală a persoanelor internate nu a crescut riscul de febră, reinternări sau noi vizite la spital în perioada imediat următoare. De asemenea, rezultatele au indicat că 74% din cei care nu au fost vaccinați astfel au rămas nevaccinați pe întreaga durată a sezonului gripal.

Astfel, studiul a arătat că vaccinarea gripală cu ocazia internării reprezintă o oportunitate importantă de a proteja de gripă o categorie vulnerabilă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea gripală a tuturor categoriilor de persoane la risc: copii, femei însărcinate, persoane cu boli cronice și vârstnici.

De asemenea, studiul a adus dovezi științifice că vaccinul gripal este sigur pentru toată lumea și nu determină imbolnăviri, pentru că nu conține virusuri vii. Astfel, el este sigur de administrat chiar și persoanelor fragile sau aflate în convalescență după o internare, dacă acestea nu au contraindicații explicite de vaccinare.

Gripa sezonieră este o infecție respiratorie foarte contagioasă, care poate cauza complicații grave, internarea și, în anumite situații, poate fi chiar fatală. Statisticile OMS arată că, anual, 650.000 de persoane din întreaga lume mor din cauza complicațiilor asociate gripei sezoniere. Persoanele din categoriile la risc sunt cel mai frecvent predispuse la complicații cauzate de virusul gripal. Vaccinarea gripală este cea mai eficientă armă pe care o avem în lupta contra gripei sezoniere.