DOVEZI ÎN PLUS: CONSUMUL DE ALCOOL CREȘTE RISCUL DE FIBRILAȚIE ATRIALĂ

 

Chiar și consumul moderat de alcool crește riscul de fibrilație atrială, arată rezultatele unui studiu publicat la 10 ianuarie în revista Heart Rhythm. Consumul de alcool reprezintă un risc bine cunoscut și în același timp modificabil în cazul fibrilației atriale. Un studiu anterior, de mare amploare, a arătat că riscul de fibrilație atrială crește cu 8% pentru fiecare unitate de alcool consumată în medie pe zi. Fibrilția atrială este caracterizată prin bătăi iregulate și rapide ale inimii, care au originea în camerele superioare ale inimii – atrii. Persoanele cu fibrilație atrială au un risc crescut de accident vascular cerebral și deces.

Studiul publicat la 10 ianuarie de un grup de cercetători din Australia a analizat în ce măsură consumul unor cantități diferite de alcool are efecte nocive asupra inimii, care pot determina apariția fibrilației atriale. La studiu au participat 75 de persoane, câte 25 din fiecare categorie: consumatori de alcool în cantitate moderată, consumatori de alcool în cantitate mică și neconsumatori. Cei care au declarat un consum mediu de până la șapte unități de alcool pe săptămână au fost încadrați în grupul consumatorilor în cantitate mică. Consumatori moderați au fost considerați cei care au declarat un consum mediu de 14 unități de alcool pe săptămână. Este important de precizat că o unitate de alcool conține 12 grame alcool pur. Asta înseamnă aproximativ 250 ml bere (5% alc.) sau 100 ml de vin (12% alc.). Asta înseamnă că o persoană care bea o doză de bere zilnic se încadrează în definiția consumatorului moderat.

Cercetătorii au descoperit mai multe semne ale afectării inimii la consumatorii de alcool în cantitate moderată față de non-consumatori și cei care consumă alcool în cantități reduse. Aceste rezultate vin să sublinieze ipoteza conform căreia consumul de alcool – chiar și în cantități considerate a fi moderate – crește riscul de fibrilație atrială.

În spitalele din România, în decursul unui an, sunt peste 200.000 de cazuri de fibrilație atrială. Cea mai importantă complicație și cea mai gravă a acestei boli este accidentul vascular cerebral ischemic. Aproape 20% din pacienții cu fibrilație atrială vor suferi un accident vascular cerebral, un eveniment grav, cu risc mare de deces și invaliditate.