Romania2019.eu/Ceremonie de marcare a preluării Preşedinţiei Consiliului UE la Ateneul Român în prezenţa liderilor europeni

Ceremonia de marcare a preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România are loc joi seară, la Ateneul Român, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, preşedintelui României, Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache şi premierului Viorica Dăncilă.

Dăncilă: România va conduce cu demnitate Consiliul UE

 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene.

„Astăzi, românii se bucură de Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ocupă locul meritat în Europa, locul în care să primească acelaşi respect, aceleaşi drepturi şi aceleaşi beneficii de care se bucură toţi cetăţenii europeni. Cu acest gând, voi reprezenta ţara mea şi pe concetăţenii mei în următoarele şase luni. România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene”, a spus Dăncilă la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

 

Juncker: Pledam în 2014 că România trebuie să facă parte din Schengen; rămân fidel acestei promisiuni 

 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat joi, la Ateneul Român, că rămâne fidel credinţei sale că România trebuie să facă parte din spaţiul Schengen.

„Pledam în 2014 că România trebuie să facă parte din Schengen. Rămân fidel acestei promisiuni”, a spus înaltul oficial european.

El a vorbit de „drumul dificil şi deseori exigent” al ţării noastre şi a apreciat faptul că România şi-a păstrat cultura şi în perioada comunistă.

Juncker a vorbit, de asemenea, despre provocările ce privesc statul de drept. „Uniunea Europeană este formată din compromisuri, dar când vorbim de statul de drept şi de lupta anticorupţie, nu există niciun compromis posibil”, a punctat el.

Totodată, preşedintele Comisiei Europene a mărturisit că se bazează pe „energia şi unitatea naţiunii române” în ceea ce priveşte preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Tusk: Sunt convins că România va acţiona în spiritul proverbului ‘Omul sfinţeşte locul’ 

 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat joi seara încrederea că România va interpreta ”cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română” în timpul celor şase luni în care ţara noastră va exercita preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.

În discursul său rostit integral în limba română pe scena Ateneului Român, în cadrul ceremoniei de marcare a preluării preşedinţiei române a Consiliului UE, Tusk şi-a exprimat convingerea că România va face tot posibilul pentru apărarea intereselor Europei.

”Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului ‘Omul sfinţeşte locul’. Am încredere, de asemenea, că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor”, a subliniat oficialul european.

 

Tăriceanu: Dimensiunea incluzivă a statului român – europenizată aproape complet; nu şi dimensiunea coercitivă a statului

Este corect să spunem că dimensiunea incluzivă a statului român, reprezentată de administraţia publică, de sistemul de sănătate, educaţie, muncă şi serviciile sociale, a fost europenizată aproape complet, dar nu se poate spune acelaşi lucru şi despre „dimensiunea coercitivă a statului”, a declarat, joi, la Ateneul Român, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Este corect să spunem că dimensiunea incluzivă a statului român, reprezentată de administraţia publică, de sistemul de sănătate, educaţie, muncă şi serviciile sociale, a fost europenizată aproape complet. Totuşi nu pot spune acelaşi lucruri despre dimensiunea coercitivă a statului. Ca reminiscenţă a trecutului comunist, unele instituţii şi factori de decizie încă se agaţă de puterea de care s-au bucurat anterior”, a afirmat Tăriceanu.

El a adăugat că „aceşti actori pur şi simplu au înlocuit ideologia legalităţii socialiste cu cea a statului de drept, păstrându-şi obiceiurile şi făcând apel la aceeaşi lipsă de asumare de care s-au bucurat colectiv înainte de 1989”.

„Sper că în timpul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, autorităţile ţării mele vor face mai multă lumină asupra acestui paradox”, a spus Tăriceanu în discursul ţinut în limba engleză.

 

Antonio Tajani: În România mă simt ca acasă

 

„În România mă simt ca acasă”, a declarat joi seară, la Bucureşti, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în cadrul ceremoniei de lansare oficială a preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene de la Ateneul Român.

„2019 va fi un an determinant pentru România şi pentru Europa. Preşedinţia română va trebui să ghideze consiliile UE în cursul lunilor care preced alegerile europene, într-un moment în care europenii reclamă o Europă mai eficientă”, a spus Tajani, care a vorbit în limba franceză, dar şi-a început discursul cu cuvintele: ”Buona sera Romania, la mulţi ani!”

„România a avut mereu o vocaţie europeană. În urmă cu peste 2000 de ani, strămoşii noştri romani au traversat Dunărea şi au ajuns pe aceste pământuri, identificând un neam care atunci era unic în lume. Această epopee a schimbat cursul istoriei. Frumoasa dvs ţară îşi trage numele de la puternica prezenţă romană. (…) Eu mă simt aici ca acasă”, a mai spus Tajani, în aplauzele spectatorilor.

 

Iordache: Majoritatea parlamentară va sprijini Guvernul pentru a-şi îndeplini cu cinste şi demnitate mandatul la preşedinţia Consiliului UE

 

Majoritatea parlamentară va sprijini Guvernul în toate acţiunile sale pentru a-şi îndeplini cu cinste şi demnitate mandatul la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

„Majoritatea parlamentară va sprijini Guvernul României în toate acţiunile sale pentru a-şi îndeplini cu cinste şi demnitate mandatul pe care îl va avea în următoarele şase luni la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Totodată, în ciuda tuturor comentariilor politice care trebuie privite în cheia anului electoral în care ne aflăm, vreau să vă asigur de deschiderea totală, proeuropeană şi de dorinţa noastră sinceră ca România să-şi consolideze statutul de stat membru cu drepturi egale în cadrul acestei mari familii care se numeşte Uniunea Europeană”, a afirmat Florin Iordache în discursul susţinut la ceremonia de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, care se desfăşoară joi seară la Ateneul Român.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a reamintit că decizia ţării noastre de a adera la Uniunea Europeană a fost una „suverană, exprimată în cel mai înalt grad în momentul în care poporul român a adoptat prin referendum noua Constituţie a României, care a deschis, practic, drumul nostru european”.

„A fost decizia suverană a poporului român de a parcurge drumul european şi de a ajunge astăzi aici, în cea mai onorantă postură, de a conduce Consiliul Uniunii Europene. Vrem să fim europeni şi ne dorim în egală măsură să fim trataţi ca cetăţeni europeni”, a spus Iordache.

El a adăugat că românii „au în continuare cea mai mare încredere în instituţiile europene”.

„Eu, personal – şi sunt convins că, la fel, şi concetăţenii mei – nu-mi pot imagina România în afara Uniunii. Simţim că facem parte din această familie europeană şi ne dorim să lucrăm împreună pentru binele şi progresul Uniunii. România este o ţară pe care vă puteţi baza în construcţia europeană şi, de aceea, cred că ţara mea merită să fie respectată ca un partener de încredere în realizarea acestui proiect atât de ambiţios care se numeşte Uniunea Europeană. Astăzi, după mai bine de un deceniu de la aderarea ţării noastre, este pentru prima dată când România preia Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Şi chiar dacă rolul ţării mele în această ipostază este de a acorda prioritate agendei europene faţă de agenda naţională, vă pot spune cu toată convingerea că ne asumăm acest rol în mod suveran, conştienţi fiind că în această ipostază România are datoria de a fi mediator înţelept, care să îndemne la un consens liber consimţit de către statele membre ale Uniunii. Ne vom achita cu demnitate de această datorie şi vă pot garanta că la Bucureşti există voinţa politică foarte clară ca România să-şi îndeplinească mandatul la conducerea Consiliului Uniunii”, a subliniat Iordache.

Vicepreşedintele Camerei a dat asigurări preşedintelui Comisiei Europene că „decidenţii majorităţii politice de la Bucureşti au înţeles foarte bine care este rolul României în această ipostază”.

„Am tratat cu toată seriozitatea recomandările de a asigura un consens politic pe perioada preşedinţiei. Doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a exprimat în apelul similar în Parlamentul României care a fost adresat tuturor partidelor politice iar eu, personal, în calitate de reprezentant al Camerei Deputaţilor, reiterez acest apel la consens între toate grupurile parlamentare”, a spus Iordache.

El a adăugat că trebuie înţeles, desigur, şi contextul electoral.

„Nu mă refer doar la alegerile europarlamentare din primăvară, care vor determina alegeri în toate statele membre, în plus, România va avea spre iarnă alegeri prezidenţiale iar anul viitor vom avea alegeri pentru noul Parlament. Deci, agendele electorale care au fost exprimate uneori mai contondent se resimt şi se vor resimţi, probabil, şi în următoarele şase luni. Vă asigur însă, domnule preşedinte Juncker, îi asigur pe toţi partenerii noştri europeni că majoritatea parlamentară de la Bucureşti are înţelepciunea, maturitatea politică necesară pentru a sprijini Guvernul în îndeplinirea onorantei misiuni pe care o va avea la Preşedinţia Uniunii. Îmi exprim speranţa că aceeaşi atitudine va fi însuşită şi de celelalte forţe politice, dar, cel puţin în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară, în numele căreia vă pot vorbi, vă pot asigura că vom manifesta echilibru, înţelepciune, responsabilitate şi cumpătare”, a mai declarat Iordache.

 

Iohannis: România preia un rol de prim-plan la nivel european; obiectivul principal – o Europă mai unită

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că prin preşedinţia Consiliului Uniunii Europene România preia un rol de prim-plan la nivel european, subliniind că obiectivul principal al mandatului ţării noastre este consolidarea unei Europe mai coezive, mai unite şi mai puternice.

„La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european. Dacă privim puţin în urmă, întoarcerea ţării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanţă aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel naţional şi pentru care am lucrat cu dedicaţie şi profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcţie unică în lume de pace şi prosperitate şi singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene. Astăzi, cu aceeaşi convingere, preluăm exercitarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite şi mai puternice”, a spus Iohannis, la ceremonia oficială de lansare a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

El a subliniat că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene, arătând că UE se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât şi externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii, migraţia şi securitatea în vecinătatea sa imediată şi dincolo de continentul european.

„Construirea Uniunii Europene de astăzi a fost posibilă pentru că părinţii fondatori au crezut în proiectul european, în idealurile şi valorile sale. Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, puternic şi viabil. Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forţei, temerităţii şi încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient şi sustenabil. Ei sunt dovada că ‘uniţi în diversitate’ nu este un simplu motto, ci expresia faptului că Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu, fără a renunţa la principiile şi valorile fondatoare”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că României îi revine misiunea de a avansa agenda comună a UE.

„Ştim cu toţii că exercitarea unui preşedinţii este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament şi pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată şi realistă tuturor provocărilor. Mai multă unitate şi coeziune – aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă. Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, iar contextul preşedinţiei României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European. Pe acest fond, va trebui să demonstrăm că prin unitate şi consens putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a pledat pentru mai multă coeziune în acţiunile la nivelul Uniunii Europene, indiferent că este vorba de o „Europă a convergenţei, de o Europă mai sigură, de o creştere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune”.

„Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esenţial pentru a asigura avansarea proiectului european”, a arătat şeful statului.

El şi-a exprimat încrederea că reuniuni precum Summitul de la Sibiu vor oferi noi perspective Europei.

„Îmi exprim dorinţa şi speranţa ca 9 mai 2019 să rămână în istoria proiectului european ca un moment de reafirmare a narativului unei Uniuni puternice şi unite. (…) Ne propunem să reuşim împreună pe parcursul acestor luni să consolidăm unitatea şi coeziunea, într-un moment cu teste şi mize importante pentru Uniunea noastră, Uniunea noastră Europeană, a tuturor”, a conchis Iohannis.

 

 

 

.

După ceremonia oficială va urma concertul inaugural susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state membre UE, dar şi de artişti români recunoscuţi internaţional precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael Konig, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, coordonat de Ion Iosif Prunner.

Dirijorul concertului va fi Ion Marin.

Programul cuprinde Rapsodia nr. 1 în La major, Op. 11 de George Enescu şi Simfonia a 9-a în Re minor, Op. 125, „Odă bucuriei” (imnul Uniunii Europene) de Ludwig van Beethoven.

***

România exercită, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru prima dată de la aderarea sa la UE la 1 ianuarie 2007.

Motto-ul Preşedinţiei române la Consiliul UE este „Coeziunea, o valoare comună europeană” („Cohesion, a common European value”/ „La cohésion, une valeur commune européenne”).

Pe 30 iunie, România va preda Finlandei Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. AGERPRES