S-a înfiinţat a cincea Asociaţie Alianţa Franceză, la Suceava

Purtătorul de cuvânt al Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV), Codruţ Şerban, a anunţat joi înfiinţarea Asociaţiei Alianţa Franceză din Suceava (AAFS), care îşi propune să implementeze proiecte pentru comunitatea locală.

El a spus că AAFS a fost înregistrată la Judecătoria Suceava şi are ca membrii fondatori Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Suceava, USV, Inspectoratul Şcolar Suceava, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, Teatrul municipal „Matei Vişniec” Suceava, Casa Corpului Didactic Suceava, Asociaţia Patronatul Judeţean al Femeilor de Afaceri din IMM Suceava, Filiala Nord – Est a Ordinului Arhitecţilor din România şi Uniunea Arhitecţilor din România.

Potrivit lui Şerban, AAFS doreşte să implementeze proiecte pentru comunitatea locală şi invită persoanele fizice sau juridice interesate să i se alăture în calitate de membru.

Alianţa Franceză din Suceava este a cincea după cele înfiinţate la Constanţa, Braşov, Ploieşti şi Piteşti.

Profesorul universitar Sanda Maria Ardeleanu, de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USV, care s-a implicat în demersurile de înfiinţare a AAFS, a subliniat că rectorul USV, Valentin Popa, a iniţiat, în timpul mandatului de ministru al Educaţiei, o serie de discuţii la Ambasada Franţei în România, în vederea înfiinţării şi la Suceava a acestei asociaţii.

Totodată, s-au purtat discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, iar în luna noiembrie 2018, o echipă a Institutului Francez din România la Bucureşti s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi cu prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, pentru a discuta despre constituirea unei Alianţe Franceze la Suceava.

„O Alianţă Franceză este o instituţie a comunităţii şi comunitatea este cea care solicită, acceptă şi se implică în construirea unei Alianţe Franceze. Avem susţinerea atât din partea Consiliului Judeţean, cât şi din partea Prefecturii (…) Peste 90% din elevii judeţului sunt francofoni”, declara Sanda Maria Ardeleanu, subliniind că, în judeţul Suceava, nu există nicio şcoală care să nu aibă franceza ca limbă de studiu, iar la Biroul Francez, la cererea comunităţii sucevene, au fost deschise, din 2018, cursuri de limbă franceză pentru copii.

De asemenea, Helene Roos, directorul Institutului Francez din Bucureşti, prezentă la Suceava în luna noiembrie 2018, spunea că decizia înfiinţării va fi a Fundaţiei Alianţa Franceză de la Paris şi arăta cât de importantă este sustenabilitatea unui asemenea proiect.

„Ceea ce este important când ne lansăm într-o iniţiativă de acest gen este să arătăm sustenabilitatea proiectului. Alianţa Franceză este o asociaţie care trebuie să aibă şi susţinere publică şi privată, care să fie coordonată şi în comitetul căruia să existe reprezentanţi din mediul economic, politic, universitar, de învăţământ, care dau orientare acestei asociaţii, unei echipe executive, pentru a derula şi dezvolta proiecte de promovare a limbii franceze, proiecte culturale, respectiv proiecte de cooperare. Alianţa Franceză propune cursuri, respectiv certificări de limbă şi competenţe în limba franceză, activităţi culturale”, declara atunci Helene Roos. AGERPRES