Breaking News

USR se solidarizează cu protestele de la Bruxelles organizate de federaţiile transportatorilor

Biroul Naţional al Uniunii Salvaţi România a adoptat o declaraţie de susţinere a transportatorilor români, în contextul dezbaterii europene privind Pachetul de Mobilitate, informează USR, joi, prin intermediul unui comunicat.

Formaţiunea menţionează că se solidarizează cu protestele de joi de la Bruxelles organizate de federaţiile transportatorilor.

„Acest pachet care vizează piaţa industriei de transport include dispoziţii contestabile privind detaşarea conducătorilor auto în spaţiul Uniunii Europene, timpii şi condiţiile de muncă, precum şi evoluţiile din transportul rutier. USR cere reprezentanţilor României să respingă propunerile aflate pe masa Parlamentului European care contravin liberei circulaţii şi drepturilor europene ale conducătorilor români. Suntem în special îngrijoraţi de reducerea numărului de zile pentru efectuarea operaţiunii de cabotaj, precum şi de obligaţia transportatorilor de revenire în statul de origine, chestiune ce lezează nu doar interesele economice ale operatorilor, dar şi spiritul şi litera pieţei comune”, se arată în comunicat.

Uniunea Salvaţi România apreciază că în această dezbatere poziţiile unor state vest-europene „s-au îndepărtat de la respectarea principiilor Pieţei Unice”, de la libera circulaţie şi egalitatea agenţilor economici pe piaţa comună.

„Dreptul la muncă este un drept fundamental al cetăţenilor europeni. USR cere statelor europene să se ridice la nivelul aşteptărilor pe care o Uniunea mai puternică le impun nouă tuturor”, menţionează aceeaşi sursă.

Joi, în faţa Parlamentului European – Piaţa Luxemburg, are loc un protest faţă de Pachetul Mobilitate 1, la care participă şi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), alături de alte organizaţii patronale din România.

De asemenea, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) va organiza vineri, în intervalul orar 8,30 – 10,30, un protest în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene de la Bucureşti pentru stoparea adoptării Pachetului Mobilitate 1.

Pachetul Mobilitate 1 a fost publicat de Comisia Europeană pe 31.05.2017 şi cuprinde propuneri importante de modificare a legislaţiei europene în domeniul transporturilor rutiere, precum: propunerea de Lege specială pentru aplicarea Directivei detaşării nr. 71/1996 la transporturile rutiere; propunerea de revizuire a Regulamentului 561/2006 privind timpii de conducere şi de odihnă ai şoferilor profesionişti; propunerea de modificare a Regulamentului nr.1071/2009 privind accesul la profesie şi a Regulamentului 1072/2009 privind accesul la piaţa de transport rutier de marfă.

După aprobarea poziţiei Parlamentului European, Pachetul Mobilitate 1 va intra în procedura de trialog pentru armonizarea poziţiilor celor 3 instituţii europene – Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul de Transport UE în vederea aprobării textului final.

UNTRR apreciază că propunerile cuprinse în Pachetul Mobilitate au fost realizate pe fondul protecţionismului în creştere al statelor membre din Vestul UE reunite în cadrul Alianţei Rutiere, iar transportatorii români şi est-europeni vor fi cei mai afectaţi prin măsurile propuse, care vor determina creşterea semnificativă a costurilor de operare şi restricţionarea transporturilor rutiere internaţionale operate de aceştia în cadrul UE. AGERPRES