La 11 ianuarie a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului sănătății nr. 17/2019, privind aprobarea protocolului pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut.
„Tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut (AVC) reprezintă ansamblul de măsuri, proceduri și direcții cu privire la îngrijirea pacientului cu AVC acut în etapa prespitalicească, cu scopul creșterii eficienței sistemului de urgență, precum și în faza hiperacută în cadrul intraspitalicesc”, se explică în actul normativ.
Recunoașterea semnelor unui AVC și intervenția rapidă
Protocolul include informații ce țin de faza prespital, precum apelarea serviciului unic de urgență 112 și educarea populației în vederea recunoașterii precoce a semnelor și simptomelor unui AVC. Protocolul menționează educarea populației prin campanii mediatice (televiziune, presă scrisă) sau campanii de educare care vor implica medicii de familie. Campaniile de educare și informare se vor adresa atât categoriilor de vârstă cu risc crescut, cât și tinerilor și adolescenților, care vor putea să reacționeze rapid în cazul în care un părinte sau un bunic suferă un AVC.
De asemenea, protocolul precizează detaliat traseul pacientului în faza de prespital, dar și după ce acesta ajunge la unitatea de primiri urgențe. Acesta presupune recomandări menite să optimizeze și să reducă timpii de intervenție. Protocolul menționează clar că medicul neurolog este singurul abilitat să decidă diagnosticul și indicația de tratament.
Mai multe opțiuni terapeutice
Conform noului protocol, pacienții cu AVC ischemic acut pot beneficia de mai multe opțiuni de tratament, în funcție de timpul în care ajung la unitatea de primiri urgențe după debutul simptomelor, dar și în funcție de particularitățile fiecărui caz și de riscurile asociate.
Astfel, pacienții cu AVC acut pot fi tratați prin tromboliză intravenoasă dacă ajung la spital în primele 4,5 ore de la debutul simptomatologiei și în absența contraindicațiilor. Principalele limite sunt timpul limitat de intervenție și faptul că acest tratament este contraindicat în cazul pacienților care au un risc crescut de complicații hemoragice (de exemplu, cei care iau tratament cu anticoagulante).
În cazul pacienților care nu ajung în timp util la spital sau nu sunt candidați pentru tromboliza intravenoasă, medicii intervenționiști pot încerca obținerea recanalizării arteriale prin tehnici endovasculare. Aceste tehnici includ tromboliza intraarterială și trombectomia mecanică. Trombectomia mecanică se poate efectua într-o fereastră terapeutică de șase ore, care poate fi extinsă chiar până la 24 de ore în anumite cazuri și la anumiți pacienți, în funcție de particularitățile formei de AVC și evoluția acestora.
Tratamentul endovascular poate oferi o șansă în plus la viață și la recuperare în cazul pacienților cu AVC. Trebuie știut însă că, la momentul elaborării acestui protocol, există doar patru centre pe teritoriul României, cu personal și finanțare suficientă, apte să efectueze tratamentul endovascular al pacienților cu AVC.