Raportul de expertiză întocmit de Institutul Naţional de Medicină Legală referitor la decesul copilului de un an şi 10 luni operat în luna octombrie la o clinică Sanador indică faptul că moartea minorului a survenit din cauza unei hemoragii interne acute, apărută în urma intervenţiei chirurgicale.
Potrivit raportului obţinut de AGERPRES, moartea copilului „a fost neviolentă” şi „s-a datorat unei hemoragii interne acute, la nivel retroperitoneal, având sursa la nivelul venelor funiculului spermatic stâng, complicată cu şoc hemoragie, apărută în urma unei intervenţii chirurgicale pentru ‘testicul necoborât stâng'”.
În concluziile documentului se indică faptul că „în cursul tratamentului chirurgical s-a constituit o complicaţie hemoragică cu evoluţie insidioasă lentă, suprapusă unui status post-anestezic, nedepistată”, iar „la examenul medico-legal al cadavrului s-au constatat leziuni traumatice ce s-au putut produce prin lovire cu sau de corp dur (posibil prin manipularea pacientului) neimplicate în tanatogeneză”.
Totodată, concluzia raportului subliniază că „diagnosticul preoperator şi indicaţia chirurgicală au fost corecte”.
Reprezentanţii Spitalului Sanador au transmis, în luna octombrie, că au fost respectate „întocmai” toate procedurile şi protocoalele medico-chirurgicale în acest caz, adăugând că este „inadmisibilă” insinuarea existenţei unei culpe în sarcina unităţii medicale înainte de finalizarea expertizei INML.
Colegiul Medicilor din Bucureşti s-a autosesizat şi a demarat o investigaţie în acest caz.
Şi Ministerul Sănătăţii a sesizat Colegiul Medicilor pentru verificarea conduitei terapeutice.
Totodată, ministerul a informat la acel moment că, din raportul preliminar al controlului Direcţiei de Sănătate Publică, reiese că s-au respectat procedurile igienico-sanitare.
„Raportul preliminar al controlului efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti la Sanador a constatat că s-au respectat procedurile igienico-sanitare. A fost verificată respectarea circuitelor, trasabilitatea pacientului, condiţiile de igienă din secţia ATI pediatrie, sterilitatea şi produsele biocide utilizate. MS a decis sesizarea Colegiului Medicilor pentru a verifica şi conduita terapeutică în acest caz”, preciza Ministerul Sănătăţii. AGERPRES