Indonezia: A fost descoperită a doua cutie neagră a avionului Lion Air prăbuşit

Scafandrii au descoperit a doua cutie neagră ce conţine înregistrările vocale ale aparatului Boeing aparţinând companiei Lion Air, a cărui prăbuşire în largul Indoneziei pe 29 octombrie a făcut 189 de morţi, au anunţat luni autorităţile indoneziene, citate de France Presse şi dpa.

„Am găsit înregistratorul de zbor în această dimineaţă în jurul orei 9:00 locale (2:00 GMT)”, a declarat Haryo Satmiko, şeful Comitetului pentru Siguranţa Transporturilor.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Comandamentului Flotei de Vest, Agung Nugroho, scafandrii marinei au descoperit cutia neagră în apropierea locului unde s-a prăbuşit avionul în largul coastei provinciei Java de Vest, îngropată sub noroi gros în apă la o adâncime de 30 de metri.

Aparatul Boeing 737 Max 8 a pierdut contactul cu controlorii de trafic aerian la câteva minute după ce a decolat de pe aeroportul Soekarno Hatta din Jakarta la 29 octombrie.

 

 

Înregistrarea comunicaţiilor echipajului ar trebui să-i ajute pe anchetatori, care încearcă să înţeleagă de ce avionul care tocmai intrase în serviciu, s-a prăbuşit în mare la 13 minute după decolarea de la Jakarta.

Prima cutie neagră, care conţine înregistrări de date tehnice, a fost găsită la scurt timp după accident şi a indicat probleme la vitezometru.

În timpul ultimului zbor al aparatului, piloţii i-au anunţat pe controlorii aerieni că aveau probleme tehnice în legătură cu instrumentele de la bord, potrivit raportului preliminar al anchetatorilor indonezieni.

Avionul a avut probleme similare în timpul zborului său anterior, dar piloţii au trecut la pilotare manuală pentru a recăpăta controlul aparatului.

Anchetatorii nu au explicaţii de ce piloţii ultimului zbor JT610 nu au putut face acelaşi lucru.

Cutiile negre permit elucidarea a 90% dintre cauzele prăbuşirii, potrivit experţilor în aviaţie.AGERPRES