Poetul naţional Mihai Eminescu a fost omagiat astăzi la Chişinău, la 169 de ani de la naştere. Evenimentul face parte din suita de acţiuni culturale, organizate de Ziua Naţională a Culturii, sărbătorită în aceeaşi zi în R. Moldova, informează MOLDPRES.
Cu această ocazie, în dimineaţa zilei, la bustul Luceafărului poeziei noastre de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” au depus flori Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, ministrul Educaţiei Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, deputaţi, miniştri, politicieni, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creaţiei eminesciene.
Tot aici a avut loc un recital de poezie şi muzică, precum şi un moment de evocare a personalităţii poetului, susţinut de oameni de cultură şi artă. În alocuţiunea sa, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a menţionat că Mihai Eminescu a creat în fond cultura spirituală a neamului nostru. Potrivit oficialului, cel mai frumos omagiu adus poetului ar fi să ne aplecăm asupra operei sale, s-o cunoaștem și să-i urmăm pilda. Totodată, Monica Babuc a afirmat că tot astăzi, sărbătorim şi Ziua Naţională a Culturii, subliniind că atâta timp cât vom sărbători această zi, atâta timp vom exista ca neam.
La rândul său, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a menţionat că ziua de naştere a lui Eminescu este o sărbătoare a verbului românesc, marcată în întreg spaţiul de trăire eminesciană. „La cei 169 de ani de la naştere, Mihai Eminescu a fost, este şi rămâne a fi contemporanul nostru. El este mereu actual şi ne transmite frumuseţi artistice nepieritoare, adevăruri modelatoare, care ne demonstrează cine suntem noi în istorie, ce se întâmplă cu valorile noastre umane”, a constatat Arcadie Suceveanu.
În context, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei a subliniat că iubirea față de Eminescu, față de verbul românesc este mereu vie. Tot aici au mai luat cuvântul scriitorii Vladimir Beșleagă, Teo Chiriac, Iulian Filip, Vasile Tărâțeanu, Nina Josu, Octavian Onea (Ploiești, România) ș.a.
În aceeași zi, la rondul din preajma Monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt a fost inaugurată expoziția ”Mihai Eminescu… În mine bate inima lumii”, iar la Uniunea Scriitorilor din Moldova – expoziția de cărți, fotografii și documente literare „Aron Pumnul și Mihai Eminescu” (Din colecțiile Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”). Tot aici a avut loc Simpozionul Științific Național „Îmbracă-te în doliu, frumoasă Bucovină”. Aron Pumnul (200 de ani de la naștere) – Mihai Eminescu.
Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani, România. S-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889 la Bucureşti. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.
Ziua Naţională a Culturii a fost instituită printr-o hotărâre a parlamentului în aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii. Celebrată în diferite ţări în mod diferit, Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale.