Kelemen Hunor: Am început anul fără un buget votat în Parlament, nu este normal

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră un lucru rău faptul că s-a început anul fără un buget votat în Parlament şi fără să se cunoască proiectul, susţinând că situaţia nu este normală şi nu este bine pentru economia naţională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că Uniunea primeşte permanent întrebări şi reclamaţii din partea autorităţilor locale, primele afectate, de acest subiect, dar şi din partea mediului de afaceri.

„Este un lucru foarte rău că am început anul fără un buget votat în Parlament şi nici măcar nu cunoaştem proiectul de buget la această oră. Nu prea s-a întâmplat aşa ceva. Noi, permanent primim întrebări şi reclamaţii de la autorităţile locale, primele afectate, dar şi firmele, mediul de afaceri, aşteaptă bugetul. Nu ştiu de ce nu s-a făcut acest lucru, dacă există motive obiective sau pur şi nu au reuşit să închidă bugetul pe un anumit deficit bugetar şi într-un anumit echilibru, dar consider că nu este normal, nu este bine pentru economia naţională să nu avem buget”, a spus Kelemen.

Acesta a subliniat, de asemenea, că nu este normal să fie transmise anunţuri „semi-oficiale” că, eventual, la începutul lunii februarie va începe dezbaterea pe buget, ceea ce înseamnă că înainte de aprilie autorităţile locale nu pot aproba bugetele.

„Trebuie să treacă de Cameră, sau dacă va exista vreo sesizare la CCR, va trebui să se aştepte până trece şi de Curte şi va fi promulgată legea bugetului de şeful statului. Autorităţile locale vor aproba târziu bugetele. Dar mai rău este că aceste autorităţi nu ştiu la ce venituri să se aştepte în 2019, nu ştiu în acest moment cum să facă proiectul, cum să se pregătească pentru restul anului, şi acest lucru este absolut criticabil. Nu îl înţeleg pe ministrul Finanţelor de ce nu se grăbeşte, de ce nu vine cu un proiect şi de ce nu încearcă să cheme Parlamentul într-o sesiune extraordinară, astfel încât să avem cât mai repede dezbaterea pe buget”, a mai spus liderul Uniunii.

Întrebat dacă UDMR nu are pârghii la nivelul parteneriatului cu PSD pentru a urgenta problema adoptării bugetului de stat pe anul în curs, Kelemen a răspuns că parteneriatul nu este deloc aşa cum se crede.

„Ei au majoritate fără noi, noi nu suntem în Guvern, noi nu avem membri în Executiv. Noi nu vedem nici cum este pregătit bugetul, nici ce documente circulă între ministere şi în interiorul Guvernului, nu ştim ce discuţii sunt. Ei pot veni în Parlament dacă vor şi fără să avem o consultare”, a explicat Kelemen.

Preşedintele UDMR a subliniat că în luna decembrie au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanţi PSD, solicitate de Uniune, pe tema repartizării sumelor pentru autorităţile locale, cum va rămâne impozitul pe venit şi ce procente vor rămâne pentru autorităţile locale şi judeţene, pentru echilibrare.

„Am discutat, dar nu am ajuns la o concluzie, a rămas să mai discutăm în ianuarie, dar nu am mai discutat. Probabil vom discuta în februarie. Dar nu am discutat despre investiţii, despre o viziune mai amplă despre buget, doar partea legată de autorităţile locale, care este una importantă a bugetului. Vom vedea. Nu avem nicio pârghie, dacă nu eşti în Guvern, nu ai cum să ştii şi de unde să ştii şi nu poţi influenţa deciziile guvernamentale, mai ales că ei au majoritate fără noi şi pot trece bugetul fără noi”, a mai subliniat Kelemen.