La Palatul Republicii a avut loc Gala Premiilor anuale ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

La Palatul Republicii a avut loc ieri Gala Premiilor anuale ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.  În total, au fost acordate 16 premii,  informează MOLDPRES.

În anul curent, la inițiativa ministrului Educației,  Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a fost instituit un premiu în domeniul educației artistice. În posesia acestuia au intrat Vladimir Vichilu, profesor de canto, pentru succese remarcabile în educarea,  promovarea și lansarea soliștilor vocaliști,  Larisa Jar, profesor de pian la Liceul  Internat Republican de Muzică ”C. Porumbescu”, pentru succese remarcabile în educarea și promovarea tinerilor pianiști,  Natalia Corcodel,  director al Liceului Internat Republican de Muzică ”S. Rahmaninov” și Irina Bogataia,  director al Școlii de Arte  ”A. Stârcea” din Chișinău –  pentru succese remarcabile în domeniul educației artistice.

În cadrul ceremoniei, cu premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul  artei teatrale a fost distinsă actrița Teatrului Național ”Mihai Eminescu” Angela Ciobanu, pentru  calități profesionale, spectacole premiate la nivel național și internațional, iar cu premiul  „Constantin Stere” în domeniul literaturii – poeta Ana Rapcea, pentru volumul de versuri ”Când lumina se clatină”.

Premiul „Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii a fost înmânat compozitorului Marian Stârcea, director artistic al Filarmonicii Naționale ”S. Lunchevici”,  pentru merite deosebite și aport considerabil la promovarea și dezvoltarea domeniului muzical național,  interpretei de muzică ușoară Nelly Ciobanu, pentru înalta măiestrie artistică și promovarea imaginii R. Moldova pe plan național și internațional și lui Vasile Goia, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Ansamblului Național Academic  de Dansuri Populare ”Joc”,  pentru înalte calități profesionale și promovarea imaginii R. Moldova pe plan național și internațional.

Elena Harconiță,  director al Bibliotecii Științifice a Universității de Stat  ”A. Russo” din Bălți a luat premiul  ”Ion Madan” în domeniul biblioteconomiei, pentru activitate prodigioasă în domeniul biblioteconomic și bibliografic și cântăreața Maria Iliuț, conducătorul formației folclorice ”Crenguța de Iederă”, premiul ”Isidor Burdin” în  domeniul patrimoniului imaterial, pentru promovarea valorilor culturale naționale prin intermediul festivalurilor naționale și internaționale.

Premiul ”Ștefan Ciobanu” în  domeniul conservării patrimoniului  cultural și al muzeografiei i-a revenit Nataliei Golenco, pentru  salvgardarea patrimoniului cultural național și restaurarea la un nivel excepțional  a operei de artă universală ”Portretul Împărătesei Elisabeta” (1859) și  grupului de restauratori Gheorghe Bulat, Petru Druță și Compania  de Construcții Eurostil Construct SRL, director Angela Șcerbina,  pentru activitate prodigioasă în domeniul restaurării patrimoniului  cultural construit.

În același timp,  cu premiul ”Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media s-a ales grupul editorial al Revistei Moldova: Mihai Potârniche, Simion Zamșa și Liliana Cerga,  iar  Andrei Locoman,  director general al  Organizației Concertistice și de Impresariat ”Moldova-Concert” – cu premiul ”Alexandru Fedco” , pentru contribuția  esențială  în promovarea valorilor culturale și organizarea activităților culturale de amploare. În cadrul aceleiași ceremonii,  premiul ”Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice a fost înmânat lui Valeriu Vânagă, pentru activitate de creație excepțională, dezvoltarea și promovarea artelor plastice.

Solicitată de MOLDPRES, actrița Angela Ciobanu a menționat că acest premiu este foarte important pentru ea, deoarece aprecierea publică  contează mult pentru un artist. Iar compozitorul Marian Stârcea a afirmat că este bucuros că a luat acest premiu tocmai acum, când se împlinesc 100 de ani de la nașterea tatălui său,  compozitorul Alexei Stârcea.

Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării se acordă anual  din 2012.