Procurorul general Augustin Lazăr spune că momentul citării la parchet a soţiei preşedintelui, Carmen Iohannis, poate fi decis doar de către procurorul de caz.
Întrebat joi, la CSM, când va fi citată din nou la Parchetul General soţia şefului statului, Lazăr a subliniat că „deocamdată, în România, Justiţia este independentă”.
„Nici eu şi nici dumneavoastră nu cred că doriţi să interferaţi în activitatea de urmărire penală a unui procuror care este suveran în dosarul pe care îl are. Deocamdată, în România, Justiţia este independentă”, a declarat Augustin Lazăr, la plecarea de la CSM.
Carmen Iohannis, soţia preşedintelui Klaus Iohannis, a fost citată la Parchetul General în noiembrie şi în decembrie. În noiembrie, ea le-a transmis procurorilor că nu se poate prezenta la audieri deoarece îl însoţea pe şeful statului într-o vizită în Marea Britanie, iar în decembrie i-a anunţat pe procurorii de la Parchetul General că nu se poate prezenta la audieri din cauza unor motive de sănătate.
Prima doamnă a fost citată pentru a fi audiată într-un dosar deschis în urma unui denunţ depus de SC Jurindex Media SRL, societatea care administrează site-ul Lumeajustitiei.ro, reprezentată de jurnalistul Răzvan Savaliuc, împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, a soţiei acestuia, Carmen Iohannis, precum şi împotriva notarului Radu Gabriel Bucşă, reclamaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu, fals intelectual, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.
Iniţial, denunţul a fost înregistrat în mai 2018 la DNA, declinat apoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi ulterior la Parchetul General.
În denunţul depus la Parchet se arată că familia Iohannis a refuzat să restituie statului suma de 320.000 de euro, bani proveniţi din închirierea unui imobil din Sibiu care ar fi fost dobândit nelegal. În noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a decis definitiv anularea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu deţinut de Klaus şi Carmen Iohannis. AGERPRES