Corina Creţu: Candidez pentru alegerile PE din partea Pro România

Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, a anunţat, joi, că va candida la alegerile pentru Parlamentul European din partea Pro România, precizând că decizia este o delimitare clară de actuala conducere a PSD, transmite corespodentul MEDIAFAX.

Corina Creţu a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o conferinţă despre politica de coeziune, că rămâne o social- democrată europeană convinsă, considerând că singura şansă de dezvoltare a României este în interiorul unei UE puternice şi echitabile.

”Candidez pentru alegerile PE din partea Pro România care are un proiect ambiţios de dezvoltare a României, cu oameni comepetenţi şi profesionişti. Am fost şi rămân o social- democrată europeană convinsă şi cred singura şansă de dezvoltare a României este în interiorul unei UE puternice şi echitabile, unde ne trebuie aliaţi şi prieteni. Şi cred că această tactică de atac din partea noastră ne va costa pe toţi. Cred că lumea cunoaşte ce am făcut, tot ce am făcut a fost pentru România şi români şi îmi doresc să fac acest lucru şi în continuare. Îi respect, în continuare, pe membrii PSD dar îi rog să înţeleagă că acceastă decizie a mea este o delimitare clară de actuala conducere a acestui partid care în ultimii ani a minimizat munca şi eforturile noastre, a celor care am încercat să ajutăm România, culmnând cu atacuri şi jigniri personale la adresa mea şi a colegilor din CE”, a spus Creţu.

Corina Creţu, dezamăgită de ritmul lent în care România a derulat şi implementat programe europene
Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, s-a declarat dezamăgită de ritmul lent în care s-au derulat şi implementat programele cu finanţare europeană în România, responsabilitatea aparţinând sută la sută autorităţilor naţionale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Corina Creţu a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o conferinţă despre politica de coeziune, că în ultima perioadă a creat mai multe planuri de acţiune, împreună cu autorităţile române, pentru a îmbunătăţi calitatea şi implementarea proiectelor.

”Încă de la începutul mandatului meu am spus că este important să folosim aceşti bani în interesul şi beneficiul cetăţenilor. (…) Am făcut tot ce a depins omeneşte posibil pentru îmbunăţirea ratei de absorbţie. Sunt puţin dezamăgită de ritmul lent în care s-au derulat şi implementat programele de către România.(…) Când am preluat mandatul absorbţia era de 47%, acum este de 18% net pe lucrări efectuate. Potrivit responsabilităţii partajate, UE asigură finanţarea pentru proiecte de calitate, dar când vine vorba de realizarea proiectelor şi implementarea lor, responsabilitatea este sută la sută a statelor membre. În ultima perioadă am creat mai multe planuri de acţiune împreună cu autorităţile române pentru a îmbunătăţii calitatea şi implementarea proiectelor”, a spus Creţu.

Potrivit acesteia, CE va fi alături de România şi după 2020 iar în propunerea CE pentru bugetul 2021 – 2027 s-a reuşit menţinerea aceluiaşi indicator de calcul care se bazează pe PIB pe cap de locuitor, astfel că ţara noastră va avea alocate 27 de miliarde de euro, cu 8% în plus faţă de actuala perioadă.

”Va fi o negociere nu uşoară, dar sunt încrezătoare că vom putea ajunge la un acord înainte de Summit-ul de la Sibiu, dacă nu, va trebui să aşteptăm după alegerile PE şi, din păcate, dacă proiectul de buget va fi alocat după aceste alegeri riscăm să nu putem începe la timp implementarea proiectelor de la 1 ianuarie 2021 şi să avem întârzieri din cauza adoptării târzii a legislaţiei”, a menţionat comisarul european.

Corina Creţu a participat, joi, la Cluj-Napoca, la Institutul de Istorie ”George Bariţiu” al Academiei Române, filiala Cluj, la conferinţa ”Politica de coeziune socială în UE – trecut, prezent şi viitor.