CulturaFlux

Evenimentele săptămânii 21-27 ianuarie la Ateneul din Iași

22 ianuarie – de la ora 19.00 – Éram și Éra – regia Ovidiu Ivan

 

O nouă reprezentație a spectacolului „Éram și Éra” are loc marți, 22 ianuarie, ora 19:00, în Sala Mare de Spectacole ,,Radu Beligan”. Într-o zi un rinocer stătea pe o bancă. Acum era bine.“Sunt proaspăt lipit” își spunea. Ca o zgardă argintie îi stătea lipiciul uscat.
“Înainte nu eram cu capul pe umeri?”
Și-apoi, deodată
Apăru o fată
Înpalme l-a luat
Era cu un ochi loial și unul lăcrimat
Întors peste umăr o priveam
Și oricât de mult îmi doream
Să redevină viitoare
Eram de venit depărtare
Rinocerul nostru, văzându-și de lungul cornului, își zise atunci cu ochii cruciș “Parcă e mai potrivi tacest corn ușor tocit”

Distribuția: CezaraFantu, CodrinDănilă.
Regia: Ovidiu Ivan.
Scenografia: Titus Ivan.
Concept grafic: George Ivan

Rezervările se pot face la casieria Ateneului din Iași, iar biletele vor putea fi cumpărate online – începând cu data de 1 ianuarie și de la casieria Ateneului – începând cu data de 3 ianuarie.

 

24 ianuarie – de la ora 14.00 – Teatru@Ateneu – ANUL Z3RO

 

Fundația Colegiului Național de Apărare – sucursala Iași vă invită să participați la evenimentul ARMATA ȘI UNIREA (1859 – 2019). În cadrul evenimentului, compania ieșeană de artă Atelierul lui Geppetto prezintă spectacolul de teatru ANUL Z3RO, bazat pe mărturii, poezii și scrieri ale soldaților din primul război mondial. Evenimentul ARMATA ȘI UNIREA (1859 – 2019) este creat pe fondul sărbătoririi a 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1859. De asemenea, evenimentul este desfășurat la doar două luni după ce România a sărbătorit 100 de ani de stat modern, unificat. ANUL Z3RO este un spectacol de teatru, produs în vara anului 2018, ce este bazat pe mărturii, poezii și scrieri ale soldaților din primul război mondial și a fost creat în cadrul proiectului cultural History Village Tour, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea II/2018, la aria Proiecte dedicate Centenarului. Spectacolul a avut reprezentații în zece localități din județul Iași și reunește efortul artistic al regizorului Alex Iurașcu, al scenografului Titus Ivan și al actorilor Adnana Bolea, Alexandra Bandac, Andreea Olaru şi Bogdan Bortă.  Intrarea în cadrul evenimentului este liberă, dar fiindcă locurile sunt extrem de limitate, vă puteți face rezervarea accesând formularul https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScDUcVGH3itqe5HZFQhIT2EGlUL96OrUbVJylF7jxAyMD7hDA/viewform?usp=pp_url

24 ianuarie – de la ora 19.00 – Povestea Unirii, regia Ovidiu Lazăr

Ateneul din Iași vă propune un eveniment de anvergură națională, un spectacol teatral unic: POVESTEA UNIRII. Sunteți invitați la un spectacol de neuitat. Povestea Unirii va renaște chiar în fața spectatorilor! Împreună cu actori societari ai Teatrului Național Iași, actori profesori ai Universității Naționale de Arte Iași, actori ai Teatrului Luceafărul Iași și cu actorii angajați sau colaboratori ai Ateneului, regizorul Ovidiu Lazăr a construit o poveste despre Iașul și despre Moldova anilor 1857-1859, o poveste plină de emoție, de farmec și de adevăr, valabilă nu doar pentru Anul Marii Unirii – 2018, an în care acest spectacol a avut premiera, ci pentru toate anotimpurile vieții și ale istoriei noastre cotidiene. Costume de epocă, melodii celebre, video mapping și alte elemente scenice vor compune O EMOȚIE, un spectacol plin de energii pozitive care va rămâne în sufletele și în gândurile spectatorilor pentru multăvreme.În distribuție: Alexandru Ioan Cuza: Dumitru Florescu, Elena Cuza: Alexandra Paftală, Costache Negri: Arun Cotic, Iosefina Negri: Alexandra Macovei, Iordache Lambrino: Codrin Dănilă, Zoe Lambrino: Iuliana Crețu (Moraru), Alecu Balş: Liviu Smântânică, Smaranda Balș: Laura Bilic, Moș Ion Roată: Petrică Ciubotaru, Luchian: Dragoş Maftei, Vasile Alecsandri: Emil Coşeru, Nicolae Vogoride: Vlad Baba, Costin Catargiu: Ionuț Gînju, Ecaterina Vogoride: Ana Hegyi, Eugenia Negri: Irina Elena Frunză, Mihail Kogălniceanu: Andrei Ciobanu, Sofia Coce: Cezara Fantu, Maria Obrenovici: Alexandra Acalfoae, copil: Alexandru Horga, un ofițer: Tiberiu Rusu, Timpul: Florin Pascariu; Spectacolul „Povestea Unirii” va avea loc pe 24 ianuarie 2019, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole a Ateneului.

 

 

26 ianuarie – de la ora 10.00 – Alice în Ţara Minunilor -regia Iulian Ioan Sandu

 

„În lumea fantastică a lui Carroll Lewis suntem purtaţi ca într-un carusel ameţitor al jocurilor de cuvinte şi rime întortocheate – şi totuşi Alice are ceva atât de simplu. Alice, cea din Ţara Minunilor este copilul care îndrăzneşte. Ea îndrăzneşte să viseze, fără limite, fără frică, ea îndrăzneţte să îşi înfrunte fricile şi să ţină piept întrupărilor acestora, ea îndrăzneşte să fie liberă – liberă să plutească într-o lume care ne provoacă să o înţelegem şi care până la urmă, nu e decât o simplă joacă de copil. Alături de ea suntem cu toţii invitaţi să închidem ochii şi să visăm, dar nu oricum, ci cu poftă şi curajul copilului pur, un vis fără bariere…ca o joacă într-una dintre cele mai fascinante şi provocatoare poveşti ale tuturor timpurilor”, povesteşte Iulian Ioan Sandu, regizorul.

Vă așteptăm Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, ora 10:00 la spectacolul de teatru pentru copii „Alice în Țara Minunilor”, regia Iulian Sandu, în Sala Mare de Spectacole ,,Radu Beligan”.

 

Din distribuţie fac parte:

Alice – Cezara Fantu

Iepurele de alb/ Bucătăreasa – Alexandra Macovei

Ducesa – Alexandra Paftală

Pisica Cheshire – Codrin Dănilă

Palarierul nebun – Vlad Baba

Regina de inimă – Erica Moldovan

Regele – Dumitru Florescu

Omida – Andrei Ciobanu

Broasca Ţestoasă – Ana Hegyi

Bursucul – Daniel Onoae

Iepurele de câmp – Ionut Gînju

Grifonul – Arun Cotic

 

26 ianuarie – de la ora 19.00 – Teatru de revistă cu Alexandru Arșinel și Vasile Muraru

 

Distinse doamne și stimați domni, sâmbătă, 26 ianuarie, începând cu ora 19:00, vă așteptăm la Ateneul din Iași, în Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan”, să luați parte la două ore de teatru de revistă “ca la Tănase”, în compania îndrăgiților actori Alexandru Arșinel, Vasile Muraru, Valentina Fătu și Ana Maria Donosa!

 

 

 

27 ianuarie – de la ora 10.00 – Peter Pan, regia Iulian Sandu

Peter Pan îi așteaptă pe cei mici duminică, 27 ianuarie, ora 10:00, în Sala Mare de Spectacole ,,Radu Beligan” a Ateneului din Iași. „Fiecare dintre noi am avut un Peter Pan, care ne salva de reguli și era visul nostru de libertate. Peter Pan este un vis, o speranță că vom fi bine, că vom fi mari și puternici și le vom ști pe toate și nimeni și nimic nu ne va putea opri din drumul nostru. Haideți să închidem pentru o clipă ochii și să ne aducem aminte de copilărie. Haideți să ne lăsăm cuprinși de bucuria amintirilor și să parcurgem împreună această minunată poveste a lui Peter Pan, acest vis pe care cu toții l-am trait” (Iulian Sandu, regizor). Peter Pan, băiatul care nu vrea să crească mare, și-a pierdut umbra. Wendy îl pândește și chiar îl așteaptă pe Peter Pan, deoarece are un secret: ea este cea care a gasit umbra lui Peter Pan și, pentru a-l ajuta, ea îi va coase umbra, ca Peter să nu o mai piardă. Peter Pan îi invită pe Wendy și pefrățiorii ei în „Țara de Nicăieri”, o țară a visurilor și a întâmplărilor minunate, unde pot ajunge doar în zbor. În țara de nicăieri, însă, sunt și pericole: Căpitanul Hook, dușmanul lui Peter Pan și Crocodilul Tic- Tac, care îl urmărește pe Căpitan. Ajunsă în Țara de Nicăieri, Wendy accept să devină mama tuturor copiilor aduși în acel loc și se allege drept răsplată cu o casă. Cântecul ei le trezește celor doi frați (John și Michael) un dor aprins de casa părintească si cu toții iși dorescs ă se întoarcă la părinții lor. Peter Pan nu li se va alătura, darî îi va juta să se salveze. Distribuția: Peter Pan – Codrin Dănilă, Wendy – Cezara Fantu, Michael – Nicholas Kerezsy, John – Teodor Giurcanu, Dna. Darling – Erica Moldovan, Dl. Darling – Iulian Ioan Sandu/Andrei Ciobanu, Crocodilul – Ana Hegyi, Căpitanul Hook – Vlad Baba, Scăfârlie – Arun Cotic, Pârjol – Eduard Onu. Muzica: Laurențiu Profeta. Libretist: Eugen Rotaru. Aranjament muzical: Flavius Mogoșan. Voce Mama – Angelica Solomon. Voce Peter Pan – Alexandru Solomon. Voce Tata – Iulian Ioan Sandu. Voce Wendy – Maria Rădean. Voce Crocodil – Raluca Zaharia. Voci copiii din Țara de Nicăieri : Piulilă – Gheorghe Ștefan, Ronțăilă – Breban Teodor, Șugubeață – Răileanu Matei, Inimosul – Gheorghe Dragoș.

27 ianuarie – de la ora 19.00 – Pijamale – spectacol de teatru, regia Andrei Ciobanu

,,Spumoasa și savuroasa comedie „Pijamale”, de Mawby Green și Ed Feilbert, are la bază farsa franțuzească „Moumou”, scrisă în 1944 de Jean de Letraz. Piesa, care s-a jucat ani în șir pe Broadway și la Hollywood cu casa închisă, având parte de un succes fulminant, ajunge acum și  pe scena Ateneului din Iași. „Pijamale” aduce cu sine și o serie de intrigi, farse pline de umor, infidelități, decepții, promiseuni ce nu pot fi ținute, răsturnări de situație și schimburi de identităţi, care vă vor ține cu sufletul la gură și vă vor provoca râsul. Un afacerist curtenitor își face planuri să plece într-o <<călătorie de afaceri>>, dar fără să-i dea de știre, soția sa îi invită pe prietenii soțului ei să petreacă weekend-ul în casa lor. Dar ce se întâmplă când, de fapt, prietenii nu există și trebuie inventați? Și când mai apare și un vechi prieten din liceu al soțului, care este copleșit de amploarea situației, un valet de conjuncutură pus mereu pe harță, o cameristă cu visuri de mărire și un inspector de poliție care caută să avanseze? Se nasc niște personaje hilare și încurcături spectaculoase, totul adunat într-un spectacol cu ritm. Văinvit cu drag să vă lăsați grijile acasă și să savurați o excelentă comedie franțuzească plină de viață, care va da naștere unui umor molipsitor și la care veți râde pe săturate!”

Regizor: Andrei Ciobanu
Scenograf: CătălinTârziu
Costume: Alina Dincă – Pușcașu

Distribuție:
Georges Chauvinet- Daniel Onoae
Leonard Joliejolie – Andrei Ciobanu
Yvonne Chauvinet – Ana Hegyi
Babette Latouche – Alexandra Paftală
JaquesLatouche – CodrinDănilă
Claudine Amour – Alexandra Macovei
Inspector Legrande – Daniel Popa

 

Related Articles

Back to top button