BVB şi OPCOM vor colabora pe un proiect de implementare a serviciilor de contraparte centrală; bugetul proiectului se ridică la 10 milioane de euro

Un proiect de colaborare dintre Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România (OPCOM) privind implementarea pe piaţa de energie şi cea de capital din România a serviciilor de contraparte centrală va beneficia de un buget de 10 milioane de euro, iar documentul va fi propus spre aprobare acţionarilor BVB, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor de săptămână viitoare, a declarat, luni, directorul general al BVB, Adrian Tănase, într-o conferinţă de presă.

„Cu acest proiect pe masă al contrapărţii centrale vom merge, săptămâna viitoare, în Adunarea Generală a Acţionarilor, în cadrul căreia acţionarii BVB sunt chemaţi să aprobe o investiţie de până în 10 milioane de euro, în acest proiect. Această colaborare este una foarte importantă. Datorită acestei colaborări, proiectul de contraparte centrală devine unul mult mai stabil şi mult mai atractiv din punct de vedere financiar. Nu foarte mulţi participanţi din piaţa de capital cunosc detalii despre piaţa de energie şi, de aceea, ne-am propus să prezentăm la acest eveniment detalii despre această piaţă, pentru a înţelege care este potenţialul acestei contrapărţi centrale şi pe piaţa de energie. Propunem acţionarilor BVB şi pieţei capital şi pieţei de energie înfiinţarea unei contrapărţi centrale locale. Capitalul va fi local, managementul va fi local, iar pentru acest demers avem susţinerea tuturor autorităţilor relevante, precum ASF, ANRE şi BNR”, a menţionat Tănase.

La rândul său, directorul general al OPCOM, Victor Ionescu, a subliniat faptul că piaţa de energie electrică din România este matură, iar în cel mult un an şi jumătate aceasta ar putea adera la piaţa vest-europeană şi central-europeană de energie.

„Aştept acest proiect de cel puţin 12 ani. Au existat mai multe tentative, colaborări şi, din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai avansată. Sper ca acest proiect să fie implementat atât în beneficiul pieţei de capital, dar şi în beneficiul egal al pieţei de energie electrică. Piaţa de energie electrică din România este dezvoltată, este o piaţă cu o vechime de cel puţin 18 ani. Am trecut de vârsta majoratului. Suntem încet-încet spre o piaţă matură şi suntem echivalentul burselor de energie dezvoltate din Europa. Nu este sub nicio formă niciun motiv să avem îndoieli că operatorul pieţei de energie electrică nu este o bursă, ci este o bursă de energie. Mai mult decât atât, este deţinătoarea activelor, unul dintre co-proprietarii activelor cu care se tranzacţionează şi se încheie tranzacţiile conform Regulamentului 1222 din 2015 al Uniunii Europene, în toate bursele din Europa. Cu alte cuvinte, suntem şapte co-proprietari ai acestor active. În acest moment, suntem într-o zonă a Europei Centrale şi de Est – Cehia, Slovacia, Ungaria, România, şi în cel mai scurt timp, probabil într-un an, un an şi jumătate, vom adera la piaţa vest-europeană şi central-europeană de energie”, a spus Ionescu.

BVB şi OPCOM au prezentat, luni, proiectul de colaborare în ceea ce priveşte implementarea pe piaţa de energie şi cea de capital din România a serviciilor de contraparte centrală.

Scopul acestui proiect este acela de a elimina în totalitate riscul de contraparte caracteristic pieţei de capital locale şi a celei de energie, precum şi relansarea pieţei reglementate de instrumente financiare derivate din România, proiect în al cărui scop urmează să fie semnat un Protocol de colaborare. În acest sens, BVB a convocat pentru perioada 29 – 30 ianuarie AGA, cu propunerea de înfiinţare a unui CCP (Servicii de Contraparte Centrală – n. r.).

Propunerea înaintată acţionarilor Bursei include abordarea ca, pe lângă tranzacţiile desfăşurate pe pieţele administrate de BVB (pentru acţiuni şi instrumente similare, instrumente cu venit fix, contracte futures şi opţiuni acţiuni listate), CCP să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare şi pentru tranzacţiile desfăşurate pe pieţele administrate de OPCOM (contractele forward încheiate prin modalitatea de tranzacţionare PCCB-NC).

În etapa a doua vor fi incluse spre compensare tranzacţii cu alte instrumente derivate, cum ar fi: contracte futures şi opţiuni cu activ suport indici acţiuni, contracte futures cu activ suport curs de schimb valutar, contracte futures pe alte clase de active (tranzacţii de tip repo), servicii de „clearing’ pentru operaţiuni împrumut acţiuni. AGERPRES