DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ: INFECȚIA CU VIRUSUL GRIPAL NU SE TRATEAZĂ CU ANTIBIOTIC

 

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) vine cu recomandări în privința măsurilor pe care trebuie să le ia părinții în cazul în care copiii prezintă simptome de răceală sau gripă. DSU arată că, în plin sezon al virozelor respiratorii, copiii sunt cei mai expuși la îmbolnăviri. În consecință, a postat pe pagina de facebook o listă cu recomandări și modalitatea în care se poate oferi îngrijirea la domiciliu.

Infecția de tract respirator superior sau răceala poate determina tuse, curgerea nasului, lăcrimare în exces, durere în gât și febră. Medicația antipiretică poate reduce durerea și febra. Virusul nu poate fi tratat cu tratament antibiotic, se arată în recomandările DSU. De obicei, simptomele se ameliorează în trei-șapte zile, dar în cazul copiilor tusea poate persista câteva săptămâni.

Copiii pot fi îngrijiți la domiciliu, însă trebuie permanent păstrată legătura cu medicul de familie sau pediatrul. Bolnavii trebuie să consume multe lichide, însă la copiii sub șase luni nu se administrează apă simplă.

Dacă aerul este uscat în camera copilului, poate fi folosit un umidificator, iar dormitul într-o poziție ridicată poate ajuta. La copiii sub vârsta de doi ani, nasul poate fi curățat cu ser fiziologic și un aspirator nazal sub formă de pară. Pentru febră și durere în gât se recomandă administrarea de paracetamol 15 mg/kg la patru ore. La copiii peste șase luni, poate fi administrat și ibuprofen 10 mg/kg la opt ore.

Dacă starea copilului se agravează, cei care îi îngrijesc trebuie să sune de urgență la 112 sau să se prezinte imediat la spital. Simptomele care trebuie să îngrijoreze sunt: respirația dificilă, apatie sau somnolență excesivă, lipsa urinării în ultimele opt ore, febră continuă peste 48 de ore.