RECOMANDĂRILE MEDICILOR PENTRU LIMITAREA ÎMBOLNĂVIRILOR CU VIRUS GRIPAL

 

Creșterea alarmantă a numărului de infecții cu virusul gripal într-un timp scurt și 20 de decese (până la 20 ianuarie) de la începutul anului îngrijorează tot mai mult autoritățile. În spitale este restricționat accesul vizitatorilor și multe unități sanitare au declarat deja carantină pentru a preveni răspândirea virusului.

„În acest moment, circulația virusului gripal este mai mare, mai multe persoane se îmbolnăvesc în timp mai scurt. În ceea ce privește agresivitatea virusului, putem aprecia acest lucru văzând câte cazuri de gripă sunt la sfârșitul sezonului și câte au fost cu complicații. Să sperăm că va fi un număr limitat de decese, anul trecut au fost aproape 120”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), pentru SănătateaTv.ro.

 

Primele măsuri: evitarea locurilor aglomerate și izolarea la domiciliu

 

Răspândirea virusului este favorizată de vremea rece, de expunerea prelungită la frig și de frecventarea zonelor aglomerate. Foarte importante sunt și măsurile luate de cei care se îmbolnăvesc. Prof. dr. Alexandru Rafila a vorbit despre importanța modului în care acționăm când ne îmbolnăvim, dar și ce măsuri trebuie luate în școli. „Pe de o parte sunt măsurile igienice personale, începând cu modul în care utilizăm batista de unică folosință atunci când tușim și continuând cu izolarea. De altfel, izolarea este cel mai important lucru care trebuie făcut. Dacă suntem răciți, avem o viroză și suntem obligați să ne deplasăm, e bine să utilizăm o mască, pentru a limita transmiterea infecției, lucru valabil atât pentru copii, cât și pentru adulți.”

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicină de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, atrage atenția că cei mai expuși virozelor respiratorii și virusului gripal sunt în special copiii și bătrânii, dar și persoanele care au și alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, astmul, bronhopneumopatia cronică obstructivă sau alte boli care reduc capacitatea de apărare a organismului. „Toți trebuie să se ferească de pacienții bolnavi, să înțeleagă că pe o rază de doi metri un pacient care tușește sau strănută împrăștie particule cu viruși și să înțeleagă să țină o igienă riguroasă. Mă refer la banalul spălat pe mâini, pentru că contactul cu mâinile unui bolnav va duce sigur la infectare, la fel contactul cu obiectele recent atinse de pacienții bolnavi.”

O hidratare potrivită, umidificarea aerului din încăperi și un tratament adecvat fără antibiotice sunt, de asemenea, recomandate de medici. Antibioticele nu au niciun efect, din contră, sunt distruse bacteriile protectoare și crește rezistența bacteriană. De altfel, acestea pot fi administrate doar în caz de suprainfecții bacteriene pe care le certifică medicul, spune dr. Rodica Tănăsescu.

 

Triajul epidemiologic este necesar în școli

 

În școli și licee este nevoie de măsuri suplimentare, susține prof. dr. Alexandru Rafila.

„Triajul epidemiologic zilnic trebuie făcut atunci când copiii încep cursurile. În acest caz, direcțiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu inspectoratele școlare și să comunice această decizie școlilor. Sunt școli care au făcut-o din proprie inițiativă, nu trebuie neapărat să aștepte un ordin de ministru pentru asta. Nu cred că trebuie un ordin de ministru care să spună să stai acasă dacă ești bolnav sau să limitezi deplasările în zone aglomerate într-o situație de răspândire rapidă a gripei.”

 

Întârzierea vaccinării îi scade eficacitatea

 

Medicii recomandă vaccinarea antigripală, însă aceasta trebuie făcută din timp.

„Având în vedere că durează cel puțin două săptămâni instalarea imunității după vaccinare, deja ajungem în luna februarie cu protecția împotriva infecției și discutăm de o perioadă în care se înregistrează un număr mare de cazuri într-un timp relativ scurt. Orice întârziere scade eficacitatea vaccinării. Până la sfârșitul lunii sigur că se poate continua, depinde și de contextul epidemiologic, să vedem cum va evolua gripa în următoarele săptămâni”,  mai spune dr. Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății a achiziționat un milion trei sute de mii de vaccinuri antigripale, iar la începutul lunii ianuarie un milion două sute de mii de români se vaccinaseră prin programul gratuit derulat de autorități. Acestora li se adaugă alte două sute de mii de vaccinuri care au fost vândute prin sistemul privat.