Peste 3700 de elevi au participat la Concursul de Fizică PHI, organizat de UAIC
În perioada 19-20 ianuarie 2019, Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat a 17-a ediție a Concursului de Fizică PHI, la care au participat, în total, 3725 elevi din România și Republica Moldova.
PHI este un concurs național cu participare internațională, ce figurează an de an în calendarul Ministerului Educației Naționale și este dedicat elevilor de clasa a VI-a până la clasa a XII-a. Competiția se desfășoară on-line, are o structură unică în țară, iar prin anvergura participării este, de departe, cel mai mare concurs școlar din România.
De-a lungul anilor, concursul PHI s-a dovedit a fi un instrument potrivit de evaluare, atât pentru elevii care-și doresc calificarea la olimpiadele școlare, dar și pentru elevii care urmează să susțină un examen la disciplina Fizică la bacalaureat sau ca parte a examenului de admitere la o universitate. Laureații concursului PHI sunt admiși fără concurs la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și la alte facultăți din diferite universități românești.
În acest an, la cele 6 runde ale concursului, s-au înscris 4487 elevi din România și 213 din Republica Moldova. Din cei 4700 elevi înscriși, au participat, în total, 3725 elevi, în cele 86 de centre de concurs din 45 de localități.
Rezultatele preliminare ale Concursului PHI 2019 au fost afișate pe 20 ianuarie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate după încheierea procedurilor de verificare a corectitudinii desfășurării concursului în fiecare centru participant.
Echipa organizatoare a concursului este formată din prof. univ. dr. Alexandru STANCU, conf. univ. dr. habil. Laurențiu STOLERIU si lect. univ. dr. Petronel POSTOLACHE. Subiectele au fost propuse de un grup de 18 profesori de Fizică de la Centrul de Excelență din Iași, coordonați de inspector general adjunct Mihaela ȚURA și inspector de fizică Iuliana VULPOI-NAGHEL.
Mai multe informații legate de concurs pot fi consultate accesând site-ul: http://stoner.phys.uaic.ro/phi.html