RĂCEALĂ, GRIPĂ SAU PNEUMONIE?

 

Sezonul rece aduce în atenția noastră infecții respiratorii acute sau acutizări ale unor infecții respiratorii cronice. Cum deosebim între răceală, gripă și pneumonie?

 

Răceala

 

Cea mai frecventă (și relativ ușoară) afectare este „răceala”, produsă de virusuri, altele decât cele gripale, care se manifestă prin rinoree apoasă, tuse seacă, stare generală ușor modificată.

Aceste „răceli” sunt, de regulă, ușor de ținut sub control prin tratamentul simptomelor cu medicație recomandată de medicul de familie, alimentație bogată în vitamine, hidratare cu ceaiuri calde și, nu în ultimul rând, repaus. Repaus, pentru că odihna favorizează refacerea organismului, iar evitarea contactului cu alte persoane limitează transmiterea bolii.

 

Gripa

 

Lucrurile se complică simptomatic și terapeutic atunci când infecția e produsă de unul din cele două tipuri de virusuri gripale: A sau B. Acestea au contagiozitate mare, se extind rapid de la o persoană la alta și produc îmbolnăviri la un număr mare de persoane.

Așa cum se știe deja, virusul își modifică structura de la un an la altul, producând îmbolnăviri anuale. În general, virusurile gripale încep să circule în populație din luna decembrie, până în luna aprilie a următorului an, iar cea mai sigură metodă de prevenție a acestora este vaccinarea antigripală. Vaccinarea este recomandată a fi efectuată în luna noiembrie a fiecărui an.

Dacă nu ați făcut vaccinul antigripal, riscul de gripă este mare la contactul cu o persoană bolnavă. Cel mai mare risc de gripă și eventuale complicații apare la persoanele cu boli cronice, boli metabolice, femei însărcinate, persoane peste 65 ani, copii sub 5 ani, care trebuie să fie vaccinați anual.

Simptomele de alarmă care ridică suspiciunea de gripă sunt: febră înaltă, tuse, dureri musculare, dureri de cap, oboseală extremă și durerea în gât. În acest caz, consultul medical este obligatoriu, administrarea tratamentului antiviral putându-se face doar la recomandarea medicului, care stabilește schema terapeutică corectă pentru fiecare persoană bolnavă și contacții acesteia.

Dacă suntem bolnavi, este important nu doar să ne tratăm, ci să protejăm pe cei din jurul nostru. Fiecare persoană bolnavă trebuie să tușească sau să strănute acoperind gura cu o batistă de unică folosință, deoarece transmiterea virusurilor gripale se face pe calea aerului. Un alt obicei care trebuie riguros respectat este igiena mâinilor.

Evoluția gripei poate fi uneori nefavorabilă, cu apariția complicațiilor. Cele mai frecvente sunt: infecții sinusale, infecții pulmonare, miocardite sau encefalite.

 

Pneumonia

 

Pneumonia este o afecțiune a plămânilor, produsă de virusuri, bacterii sau fungi. Simptomele care caracterizează pneumonia sunt: febra (simptom inconstant, care poate lipsi mai ales la pacienții imunodeprimați), tusea (la început seacă, ulterior productivă), durerea toracică sub formă de junghi toracic, alterarea stării generale și oboseala marcată.

Orice pacient care are simptome sugestive de pneumonie trebuie să se prezinte de urgență la medic, tratamentul făcându-se doar la recomandarea medicului de familie sau a pneumologului.

Gripa se poate complica cu pneumonie produsă inclusiv de virusul gripal sau prin asocierea suprainfecției bacteriene, mai ales la pacienții care fac parte din grupele de risc.

Daca vaccinarea antigripală asigură protecția împotriva gripei, vaccinarea pneumococică asigură protecție împotriva pneumoniilor produse de bacterii.

O profilaxie eficientă a infecțiilor respiratorii presupune efectuarea anuală a vaccinului gripal, a vaccinului pneumococic, iar pentru pacientul cu afecțiuni respiratorii cronice se recomandă cura balneară anuală cu profil respirator. Prin cele două componente: kinetoterapia respiratorie și aerosoloterapia cu ape iodurate și sulfuroase, se asigură igiena corectă a căilor respiratorii, prevenind infecțiile în timpul sezonului rece.