Breaking News

UE îi transmite un mesaj Theresei May: ”Backstop”-ul este ”linia roşie” a blocului comunitar

Uniunea Europeană are un mesaj pentru premierul britanic Theresa May în contextul în care ea încearcă să ajungă la o cale de ieşire din impasul Brexitului: planul de rezervă pentru frontiera irlandeză poate fi ajustat dar va trebui inclus în orice acord de divorţ, relatează luni Reuters într-o amplă analiză.

Cu mai puţin de nouă săptămâni înainte de data oficială de ieşire a Marii Britanii din UE, pe 29 martie, încă nu există un acord la Londra privind cum sau dacă Regatul Unit va părăsi blocul comunitar.

Parlamentul a respins acordul negociat de Theresa May în urmă cu două săptămâni cu o marjă substanţială, mulţi dintre membrii Partidului Conservator fiind nemulţumiţi din cauza aşa-numitului „backstop” sau „plasă de siguranţă” pentru Irlanda, o poliţă de asigurare menită să prevină o frontieră dură în Irlanda dacă după Brexit nu va putea fi negociată o altă soluţie.

Înainte de voturile de marţi din parlamentul britanic privind calea de urmat, parlamentarii din partidul lui May fac presiuni ca ea să ceară UE să renunţe la „backstop” şi să înlocuiască acest mecanism cu altceva.

Irlanda a precizat că „plasa de siguranţă” va rămâne, iar Comisia Europeană a repetat luni că textul acordului de retragere, inclusiv partea sa referitoare la „backstop”, nu este deschis pentru renegociere.

„Parlamentul European nu va ratifica un acord de retragere care nu are în el ‘plasa de siguranţă’, este chiar atât de simplu”, a declarat vicepremierul irlandez Simon Coveney pentru BBC.

Pe măsură ce criza Brexitului se prelungeşte totuşi, oficialii UE au indicat că ar putea exista loc de manevră dacă Theresa May vine cu o solicitare clară şi viabilă de modificări, despre care ea crede că va asigura o ratificare în final.

Întrebarea pentru Theresa May este dacă UE poate oferi suficient pentru ca o variantă a acordului ei de Brexit deja respins să poată trece prin parlamentul britanic.

Posibilele amendamente vehiculate de oficiali UE sunt referitoare la noi asigurări publice că cel mai probabil „backstop”-ul nu va fi folosit niciodată sau că se va aplica numai pentru o perioadă scurtă, până la amendarea textului care însoţeşte acordul de ieşire şi care prezintă aşteptările pentru relaţia comercială de după perioada de tranziţie.

UE a precizat explicit că dacă Marea Britanie va rămâne pe termen nelimitat într-o uniune vamală, aşa cum şi-ar dori Partidul Laburist de opoziţie, atunci mecanismul de „backstop” ar deveni redundant.

Un element cheie este menţinerea unui front unit cu guvernul irlandez, care insistă că este nevoie de un „backstop” fără limită de timp pentru a se asigura că nu se va instala nicio frontieră fizică pe insulă, care ar putea submina Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în anul 1998.

Atât liderii UE, cât şi cei irlandezi, insistă asupra faptului că Dublinul nu este sub presiune pentru a ceda în această chestiune.

Totuşi, un Brexit fără acord care pare tot mai probabil, în eventualitatea căruia UE insistă că Irlanda nu poate lăsa uşa deschisă pentru bunurile britanice, a evidenţiat dificultatea cu care se va confrunta Irlanda dacă problema „backstop”-ului face să eşueze un acord de Brexit.

Liderii UE sunt deschişi să-i acorde lui May mai mult timp după 29 martie dacă ea îi poate convinge că va folosi timpul în plus pentru obţinerea unui rezultat, indiferent că va fi vorba despre ieşire sau despre rămânerea în UE.

Bruxellesul şi guvernele naţionale îşi menţin opţiunile deschise, decise să nu cedeze la solicitările britanice despre care ei cred că ar submina piaţa lor unică, dar în acelaşi timp nerăbdătoare să se folosească de orice posibilitate pentru a evita haosul.

Ei sunt însă reticenţi în a-i oferi lui May mai multe concesii, care să ajungă apoi să nu-i mulţumească pe parlamentarii britanici.

„Theresa May trebuie să ne arate o majoritate pentru ceva concret. Să vină înapoi şi să fie exactă în privinţa a ceea ce are nevoie pentru a trece acordul”, a declarat o sursă UE pentru Reuters.

„Toţi ochii sunt pe Camera Comunelor, pe amendamentele pe care le trec şi pe ce poate fi construit în baza lor, poate în jur de mijlocul lunii februarie”, a spus o altă sursă UE.

Thersa May va încearca marţi să folosească o serie de voturi din Parlament pentru a identifica un consens pe care parlamentarii din propriul partid să-l poată susţine, la două săptămâni după ce acordul încheiat de ea a suferit cea mai mare înfrângere parlamentară din istoria britanică modernă.

Parlamentul britanic va vota marţi asupra unor propuneri avansate de deputaţi, printre care şi una referitoare la întârzierea Brexitului şi reaşezarea la masa de negocieri cu UE pentru a solicita modificări la „backstop”-ul nord-irlandez.

În esenţă, Theresa May îi forţează pe parlamentari să spună deschis ce fel de Brexit îşi doresc, dacă îşi mai doresc vreunul. La rândul lor, parlamentarii din propriul partid vor ca ea să ceară o modificare de ultim moment a acordului pentru înlăturarea „backstop”-ului, notează Reuters. AGERPRES