În fiecare an, la 4 februarie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, o inițiativă globală menită să crească gradul de conștientizare al populației, dar și al autorităților, cu privire la impactul pe care cancerul îl are asupra vieților pacienților și aparținătorilor, dar și asupra sistemelor de sănătate.
Anul acesta, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului se desfășoară sub sloganul: „Eu sunt și voi face” (I am and I will). Această afirmație reprezintă puterea care stă în mâinile noastre, a tuturor, de a reduce impactul și povara cancerului prin acțiuni de educare și informare.
Tematica din acest an a evenimentului subliniază importanța detectării precoce a cancerului. Conform celor mai noi statistici Globocan, în 2018, mai mult de 18 milioane de noi cazuri de cancer au fost diagnosticate global, multe din aceste neoplazii fiind diagnosticate în faze avansate. Programele de screening și diagnosticarea în faze precoce a cancerului pot avea un impact semnificativ atât asupra ratei de supraviețuire și calității vieții pacienților, cât și asupra costurilor asociate îngrijirii, suportate de sistemele de sănătate.
Depistarea precoce salvează vieți
„Anul acesta, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, vrem ca toți oamenii să știe că cele mai multe forme de cancer pot fi gestionate și chiar vindecate dacă sunt depistate și tratate în faze incipiente. Prin detectarea precoce a cancerului, putem preveni milioane de decese la nivel global”, a explicat dr. Cary Adams, din partea Union for International Cancer Control (UICC), care organizează, în fiecare an, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului.
Majoritatea formelor de cancer pot fi diagnosticate într-o fază incipientă. Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat fac ca șansele de supraviețuire să fie mult mai mari decât atunci când cancerul este depistat în faze avansate și boala s-a extins în organism. În Statele Unite ale Americii, rata de supraviețuire la cinci ani pentru femeile diagnosticate cu cancer de col uterin într-un stadiu incipient este de 93%, față de doar 15% atunci când cancerul este depistat într-o formă avansată. Diferența în rata de supraviețuire este semnificativă și ea se menține și în statisticile raportate de țările în curs de dezvoltare, unde accesul la tratamente inovative este îngreunat. Astfel, un studiu desfășurat pe populația din zonele rurale ale Indiei a indicat o rată de supraviețuire de 78% în cazul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin în stadiul I, față de doar 9% atunci când cancerul a fost depistat în stadiul IV. Aceste studii demonstrează că, peste tot în lume, depistarea precoce salvează vieți.
Care sunt principalele bariere care stau în calea diagnosticului precoce al cancerului?
O serie de factori fizici, psihologici, culturali, sociali sau economici pot sta în calea unui diagnostic precoce al cancerului. Însă stă în puterea noastră, a tuturor, să înlăturăm aceste bariere și să contribuim la lupta împotriva cancerului.
Sentimentele de frică sau rușine sunt factori psihologici importanți care pot împiedica o persoană să meargă la medic încă de la primele simptome. Un raportpublicat în 2018 în Marea Britanie a indicat că una din patru persoane care se confruntă cu simptome sugestive pentru o formă de cancer întârzie să se prezinte la medic de frica diagnosticului.
Este nevoie de eforturi și campanii de informare și educare a publicului cu privire la beneficiile depistării precoce în cancer. Îți poți salva singur viața dacă mergi la medic de la primele simptome – acesta este unul din mesajele importante ale campaniei din acest an, care se aliniază în același timp moto-ului „Eu sunt și voi face”, care încurajează asumarea individuală a unui angajament de informare și luptă împotriva cancerului.
Vârsta este un alt factor care poate influența capacitatea unei persoane de a înțelege și comunica o simptomatologie potențial malignă. Din acest punct de vedere, copiii și persoanele în vârstă pot fi mai vulnerabile. Este important să fim atenți la schimbările în starea de sănătate a membrilor familiei și să-i încurajăm să caute ajutor specializat dacă observăm schimbări care pot fi semnul unei boli.
Cât privește formele de boli neoplazice pediatrice, experții atrag atenția că cele mai multe forme sunt tratabile și vindecabile. 80% din toate cancerele care apar la copii sunt vindecabile cu diagnosticare precoce și tratament adecvat.
Anul acesta, de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, mesajul este unul optimist și, în același timp, un îndemn la acțiune: cancerul poate fi învins, însă fiecare dintre noi trebuie să se implice!