Vaccinarea contra Virusului Papiloma Uman (HPV) este ”sigură şi indispensabilă pentru a elimina cancerul de col uterin”, au subliniat luni autorităţile din domeniul sanitar cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, denunţând ”zvonurile” cu privire la o presupusă nocivitate a vaccinurilor, relatează AFP.
”Zvonuri nefondate împiedică amplificarea vaccinării, crucială în prevenţia cancerului de col uterin”, susţine în cadrul unui comunicat Elisabete Weiderpass, directoarea Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), instituţie afiliată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Aproximativ 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin au fost diagnosticate la nivel mondial în 2018, potrivit cifrelor IARC.
310.000 de femei mor anual din cauza acestei afecţiuni, în special în ţări cu venituri reduse şi medii.
”Acesta este al patrulea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei”, a subliniat IARC.
Agenţia estimează că, în cazul în care măsurile de prevenţie nu sunt amplificate, această afecţiune ar putea provoca 460.000 de decese pe an până în 2040.
În primul rang de măsuri de prevenţie se află vaccinarea împotriva HPV, un grup de virusuri foarte frecvente, transmise prin contact sexual. Două dintre acestea, tipurile 16 şi 18, provoacă 70% dintre cazurile de cancer şi de leziuni precanceroase de col uterin, potrivit OMS, care recomandă vaccinarea fetelor cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani.
Însă, în contextul creşterii neîncrederii în injecţiile de imunizare, vaccinurile contra HPV fac în mod regulat obiectul controverselor. Vocile critice susţin că acestea se află la originea unor boli autoimune, precum scleroza în plăci, afirmaţie care nu este coroborată cu niciun studiu, precizează AFP.
”Pentru a marca Ziua Mondială de Luptă contra Cancerului 2019, IARC îşi reafirmă angajamentul de a lupta împotriva afecţiunii şi confirmă fără echivoc faptul că vaccinul contra HPV este eficient şi sigur”, a subliniat Elisabete Weiderpass.
Douăzeci de ţări din întreaga lume recomandă ca, pe lângă fete, şi băieţii să fie vaccinaţi în vederea reducerii circulaţiei virusurilor. În afara cancerului de col uterin, acestea din urmă pot provoca totodată cancer anal şi cancere din sfera ORL, ca urmare a raporturilor sexuale buco-genitale.
Pe lângă vaccinare, OMS pledează pentru o strategie globală de combatere a cancerului de col uterin. Aceasta prevede depistarea şi tratamentul leziunilor precanceroase şi diagnosticul şi tratamentul cancerului invaziv de col uterin.
Acest tip de cancer ”poate fi vindecat dacă este diagnosticat într-un stadiu incipient”, insistă OMS. AGERPRES