De astăzi, toate categoriile de vehicule pot traversa punctul comun de trecere a frontierei de stat Palanca, unica condiție este ca acestea să nu transporte produse alcoolice, din tutun și mărfuri supuse controlului veterinar și fito-sanitar. Până acum, circulația era permisă doar pentru vehiculele cu masa de până la 3,5 tone și o capacitate de până la 22 de locuri, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a guvernului.
Punctul comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene a fost inaugurat la 28 decembrie 2018, în prezența premierului Pavel Filip și a președintelui Ucrainei, Petro Poroşenko. Premierul a menționat că avantajele controlului comun sunt deja resimțite de fiecare persoană care traversează frontiera – cetățenii nu mai stau ore în șir la coadă, iar infrastructura modernă ne apropie de țările europene. „Este al șaselea punct de control comun și un exemplu când Republica Moldova are posibilitatea să controleze frontiera pe segmentul central”, a spus Pavel Filip.
Postul de la Palanca a fost construit în cadrul unui proiect implementat de PNUD Moldova, în valoare de 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane au fost alocate de Uniunea Europeană, iar 1,68 milioane de euro a fost contribuția Guvernului Republicii Moldova.
Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere a frontierei de stat: „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmențî”, „Briceni-Rossoșanî”, „Giurgiulești-Reni”, „Cuciurgan-Pervomaisc” și „Palanca-Maiaki-Udobnoe”.