SUA şi Coreea de Sud au ajuns la un acord de principiu privind împărţirea costului staţionării trupelor americane

Statele Unite şi Coreea de Sud au ajuns la un acord „de principiu” cu privire la împărţirea costului staţionării trupelor americane în ţara asiatică, a anunţat luni Departamentul de Stat, relatează Reuters.

„Statele Unite şi Republica Coreea au ajuns la o înţelegere de principiu privind un nou Acord de Măsuri Speciale”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat. „Ambele părţi se angajează să soluţioneze cât mai curând posibil problemele tehnice rămase”, a precizat sursa citată.

Canalul de televiziune CNN a citat un oficial al Departamentului de Stat care a declarat că, potrivit acordului revizuit, Coreea de Sud va creşte contribuţia sa la aproape un miliard de dolari.

Potrivit acordului din 2014 care a expirat anul trecut, Seulul trebuia să plătească aproximativ 960 miliarde woni (848 milioane dolari) pe an pentru menţinerea a 28.500 de soldaţi americani în ţară. Aliaţii nu au reuşit însă să reînnoiască acordul în pofida a 10 runde de negocieri care au avut loc începând din luna martie 2018. AGERPRES