Cea mai mare bancă din Ungaria vrea să cumpere pachetul de control la Mobiasbanca Moldova

Cea mai mare instituție bancară din Ungaria și a treia din Europa Centrală și de Est OTP Bank Group intenţionează să achiziţioneze o participaţie majoritară în cadrul Mobiasbanca de la grupul francez Societe Generale. În acest sens, a fost încheiat un acord între OTP Bank și Societe Generale cu privire la achiziționarea pachetului de acțiuni majoritar al Mobiasbanca, a anunțat Banca Națională a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

BNM precizează că tranzacția va fi posibilă doar după ce OTP Bank Group va solicita și va obține permisiunea prealabilă în scris a Băncii Naționale a Moldovei, așa cum stipulează Legea privind activitatea băncilor din Republica Moldova.

OTP Bank Group are o experiență de aproape 30 de ani în domeniul bancar și își desfășoară activitatea în nouă țări europene. În Republica Moldova, aceasta își propune, în mod prioritar, să modernizeze produsele și serviciile pentru deponenți și clienți și să asigurare o guvernanță corporativă transparentă și eficientă.

Dacă OTP Bank Group  va obține permisiunea BNM, schimbarea acționarului la BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” S.A. nu va afecta activitatea băncii. Aceasta va continua să funcționeze în regim normal și să ofere toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări, mai menționează Banca Națională.

O delegaţie a OTP va vizita Republica Moldova pentru a negocia preluarea. În august 2018, banca ungară a achiziţionat participaţii majoritare în cadrul diviziilor albaneză şi bulgară ale Societe Generale. În anul 2018 OTP anunța că intenționează să achiziționeze cinci bănci din regiune.

Mobiasbanca a fost creată ca bancă independentă în 1990. Potrivit Centrului Analitic Independent Expert-Grup, banca sistemică Mobiasbanca intră în TOP3 instituții financiare cu cele mai bune performanțe, plasându-se pe locul doi printre băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului și locul trei în topul băncilor cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite.