Germania promite NATO că va creşte cheltuielile în domeniul apărării

Germania a promis NATO că va creşte până în 2024 cheltuielile în domeniul apărării peste pragul deja promis de 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unor informaţii obţinute de dpa.

Germania a prezentat marţi o strategie Alianţei militare occidentale care menţionează planul pentru investiţii mai mari în Bundeswehr (armata germană).

Preşedintele american Donald Trump a afirmat în mod repetat că Germania nu şi-a îndeplinit obligaţia de a atinge obiectivul de cheltuieli al NATO de 2% din PIB. Numai opt dintre cei 29 de membri ai NATO îndeplinesc obiectivul. SUA cheltuiesc 3,5% din PIB pentru apărare, potrivit datelor NATO.

Berlinul cheltuieşte în prezent numai 1,24% din PIB pentru apărare, dar s-a angajat să ajungă la 1,5% până în 2024.

Cifrele actuale înseamnă deja o creştere cu 80% în deceniul 2014-2024, de la aproximativ 33 de miliarde de euro la 60 de miliarde de euro. ”Şi această creştere va continua şi după 2024″, potrivit strategiei prezentate.

Potrivit unor surse NATO, este posibil ca cifrele germane să nu corespundă aşteptărilor la sediul NATO din Bruxelles şi cu siguranţă nu celor ale preşedintelui american Donald Trump.

Detalii concrete sunt solicitate atât la Bruxelles, cât şi la Washington privind modul în care vor fi îndeplinite obiectivele Germaniei privind cheltuielile pentru apărare.

În cazul Germaniei, până acum nu a fost clar modul în care va fi atins obiectivul de 1,5% din PIB până în 2024, dacă în 2022 se va ajunge la numai 1,23% potrivit unei planificări pe termen mediu.

Noile cifre anunţate de Germania vor provoca controverse în continuare la NATO, comentează dpa. La summitul NATO de la Bruxelles, din vara trecută, Trump nu a exclus retragerea SUA din Alianţă, dacă toţi membrii nu încep să cheltuiască 2% din PIB cu efect imediat.

Miniştrii apărării din cadrul NATO se vor reuni la Bruxelles pe 13 şi 14 februarie, iar problema cheltuielilor în domeniul apărării va fi abordată ulterior în cadrul conferinţei pentru securitate de la München. AGERPRES