Raport ONU: Coreea de Nord mută armele nucleare pentru a le feri de potenţiale atacuri militare din partea SUA

Administraţia de la Phenian mută armele nucleare şi balistice pentru a le feri de potenţiale atacuri militare din partea Statelor Unite, conform informaţiilor transmise de un diplomat al Consiliului de Securitate ONU, bazate pe un raport confidenţial, relatează CNN.

Programul nuclear şi balistic al Coreei de Nord a rămas intact şi nu se observă schimbări majore în comportamentul ţării nord-coreene, conform raportului bi-anual.

Preşedintele american Donald Trump a lăudat săptămâna trecută „progresul semnificativ” în negocierile pentru denuclearizare, dar raportul ONU indică faptul că Administraţia de la Phenian îşi păstrează armamentul pregătit de lansare.

Diplomatul ONU a declarat pentru CNN că raportul prezintă „dovezi consistente privind tendinţa Coreei de Nord de a-şi dispersa armamentul, depozitele şi locaţiile de testare a armelor”.

Conform concluziilor prezentate în sumar, sancţiunile aplicate împotriva Coreei de Nord nu îşi ating efectul scontat, acela de a împiedica dezvoltarea programului nuclear şi balistic al Phenianului.

Coreea de Nord, care a cerut în mai multe rânduri ridicarea sancţiunilor, „continuă să sfideze rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU prin transporturile ilegale de produse petroliere şi cărbune”, se mai menţionează în sumar.

Procesul de denuclearizare ar fi trebuit să înceapă în urma summitului din luna iunie dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.