Prima reacţie din PSD, după refuzul lui Iohannis: Singura soluţie este sesizarea din nou a CCR

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că o refuză din nou pe Lia Olguţa Vasilescu pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, că este un conflict juridic de natură constituţională şi singura soluţie este sesizarea CCR.

„Domnul preşedinte trebuie să ţină cont de deciziile CCR şi să ţină cont că aceasta este a doua propunere pentru funcţia respectivă. În cadrul celei de-a doua propunere pentru Ministerul respectiv, domnul preşedinte nu se poate opune pentru că citez, <nu are drept de veto iar răspunderea pentru propunere aparţine prim-ministrului>, am închis citatul, s-ar putea opune pentru motive de legalitate. Aceste motive de legaitate nu există, pentru că nu le-a invocat. Pe cale de consecinţă, singura soluţie este sesizarea din nou a CCR. Este clar un conflict juridic de natură constituţională şi singura rezolvare este la CCR”, a afirmat Eugen Nicolicea, joi, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, într-o scrisoare adresată premierul Viorica Dăncilă, că respinge numirea Olguţei Vasilescu pentru Ministerul Dezvoltării, motivând că nu are pregătirea necesară. Şeful statului solicită o altă propunere pentru vicepremier şi Dezvoltare.

Preşedintele Iohannis îi transmite şefului Executivului că aceasta urmează să înainteze o altă propunere pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării. În scrisoare nu este precizat nimic în legătură cu Mircea Drăghici, social-democratul propus de Viorica Dăncilă pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că l-a sunat marţi, înainte de a pleca la Bruxelles, pe preşedintele Klaus Iohannis, solicitându-i un răspuns cu privire la numirile de la Transporturi şi Dezvoltare, iar preşedintele i-a promis că va da un răspuns în zilele următoare.

Viorica Dăncilă spune că l-a sunat pe şeful statului cu o zi înainte de deplasarea de la Bruxelles, unde are întâlniri cu oficialii europeni.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în mod repetat propunerile de la Dezvoltare şi Transporturi, Mircea Drăghici şi Olguţa Vasilescu, iar premierul a retrimis de fiecare dată aceleaşi nume.