Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, pentru serviciile secrete este vorba despre sume mai mici alocate în buget, întrebându-se cum se justifică o creştere de la an la an a bugetelor serviciilor. Liderul ALDE a precizat că e un subiect de care trebuie să se ocupe Comisia de control al SRI.
„Acolo discutăm despre nişte sume mai mici, însă dacă discutăm despre servicii de informaţii am să pun întrebarea cum se justifică creşterea bugetului serviciilor de la an la an. Nu am urmărit personal să vad bugetul de creştere a bugetului, dar am văzut un grafic de creştere a bugetului de la SRI. La SPP, în fine justificarea de derularea evenimentelor cu Preşedinţia rotativă deţinută în prima partea a anului de România. E un subiect cu care trebuie să se ocupe cu precăderea comisia de control al SRI şi să înţeleagă pe ce se cheltuiesc banii, dacă se cheltuiesc justificat, pe combaterea terorismului. Dacă este justificat, atunci trebuie alocaţi, dacă nu, nu. Însă e rolul Comisiei parlamentare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, joi la Antena 3.
Reacţia liderului ALDE vine dup ce Liviu Dragnea a spus, duminică seară, după discuţiile despre buget, că intenţionează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.
În schimb, preşedintele Comisiei de control al SRI din Parlament, Claudiu Manda, a declarat, marţi, că nu a fost consultat de către Guvern sau SRI cu privire la bugetul pentru anul 2019, nefiind în competenţa forului să poarte un dialog despre bugetul alocat serviciilor secrete.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că nu există un pericol să nu fie adoptat proiectul de buget şi că va fi aprobat vineri.
Bugetele Serviciului Român de Informaţii, al Serviciului de Informaţii Externe, al Serviciului de Protocol şi Pază şi al Servicului de Telecomunicaţii speciale au creşteri, conform proiectului de buget cuprinse între 4,8% şi 69% faţă de anul trecut.
Conform proiectului, bugetul SRI este de 2,4 miliarde lei, cu o creştere de 4,8% faţă de anul trecut, cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de 604 milioane lei, cu o creştere de 69%, bugetul SPP de 233 milioane lei, în creştere cu 20% iar bugetul SIE de 309 milioane lei, în creştere cu 8,5%.