Pentru alegerile parlamentare și referendum vor fi tipărite circa 12 mln de buletine de vot

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a stabilit în cadrul ședinței de astăzi tirajul buletinelor de vot la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 pentru secțiile de votare din circumscripțiile uninominale nr. 1-48. În total, urmează a fi tipărite 11 863 788 buletine de vot, comunică MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al CEC, buletinele de vot se vor tipări pe hârtie opacă (mată), iar acestea se vor deosebi prin culoare: cele pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale vor fi de culoare violet, iar în circumscripția națională – culoare gri afumat.

În cazul referendumului republican consultativ: buletinul care va conține întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” – va avea culoarea galben pal, iar cel pe care va fi imprimată întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” –  va avea culoarea bej.

Alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi desfăşurate după un sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleşi pe liste de partid, iar 51 de parlamentari în circumscripţii uninominale. În aceeași zi, va fi desfășurat și un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 și revocarea acestora din funcție, dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile.