Australia/alegeri: Prim-ministrul îşi lansează campania promiţând să protejeze populaţia împotriva ‘răului’

Prim-ministrul australian Scott Morrison şi-a lansat luni campania pentru alegerile legislative făcând un tablou sumbru al pericolelor cu care se confruntă imensa insulă-continent şi promiţând să-i protejeze pe australieni împotriva „răului”, relatează France Presse.

Australia este ameninţată de terorism, trafic de fiinţe umane, droguri şi crimă, a declarat el, acuzându-l pe liderul opoziţiei laburiste Bill Shorten că „a adormit la volan” în materie de de securitate.

Australienii sunt chemaţi la urne la mijlocul lunii mai pentru a oferi sau nu Partidului liberal (conservator) al lui Morrison un al treilea mandat.

Deşi în sondaje el se bucură fără îndoială de o cotă de popularitate, anchetele de opinie arată de asemenea că partidul său se va confrunta cu o înfrângere. Şeful guvernului speră că aceste previziuni se vor modifica, bazându-se pe un bilanţ economic solid şi fermitate în materie de imigraţie şi securitate.

„Vreţi să trăiţi într-o Australia mai puternică condusă de guvernul meu? Sau vreţi să trăiţi într-o Australie mai slabă condusă de Bill Shorten şi laburişti?”, a întrebat el.

Prim-ministrul australian a declarat că este foarte calificat pentru „a înfrunta lumea aşa cum este, nesigură, adesea periculoasă, intransigentă şi în cea mai rea versiune, malefică”.

„Ingerinţele străine. Terorismul radical. Traficul de fiinţe umane. Catastrofele naturale. Crima organizată. Comerţul malefic cu metamfetamină. Violenţa împotriva femeilor, prădătorii online şi infractorii care vor să-i jefuiască pe australienii cei mai în vârstă, hărţuirea online”, a enumerat el.

Acest mesaj ar trebui să fie auzit cu uşurinţă de aripa dreaptă a partidului său şi puternica mass-media conservatoare australiană, notează AFP.

Morrison, venit la putere după un puci intern în partidul său în detrimentul moderatului Malcolm Turnbull, a făcut un pariu sperând că electoratul în general va fi sensibil la aceste teme de securitate.

Australia se plasează adesea în topul celor mai sigure ţări din lume.

Guvernul minoritar al lui Morrison va fi supus unui prim test în această săptămână, când Parlamentul va examina un proiect de lege susţinut de laburişti şi independenţi. Legea vizează să le ofere medicilor puterea de a decide transferul în Australia pentru a fi trataţi acolo solicitanţii de azil sosiţi ilegal şi aflaţi în centrele de reţinere offshore.

Guvernul este decis să nu permită niciodată solicitanţilor de azil care au încercat ilegal să ajungă în Australia cu barca să intre în ţară.

Niciun guvern australian nu a pierdut un vot asupra unei probleme politice majore în aproape un secol. O înfrângere pentru Morrison ar putea provoca alegeri anticipate. AGERPRES