ACCESUL LA CIVILIZAȚIE

Un sondaj de opinie, ce încearcă să-și facă loc, este adevărat, dând din coate, alergând chiar printr-o asistență adunată pentru a comemora firava noastră încercare de regim democrat, ce a trecut ca un zbor de pasăre peste Românie, nu ar trebui bruscat, luat în șuturi, dat deoparte înainte chiar să fie citat să răspundă la minima întrebare: ”Ce-i cu tine, băi, bezmeticule, de ai ieșit ca inconștientul în stradă, fără ca să te asiguri dacă nu ești pe linia ferată, în cea mai aglomerată intersecție rutieră sau pur și simplu dacă nu ești capătul unui fitil aprins, gata, gata, să provoace explozia?”.
Sondajul asupra căruia încercăm să insistăm, chiar dacă el nu a cerut acest lucru, (chiar dacă el, sondajul, ar fi preferat să treacă neobservat sau observat doar de cei care l-au comandat (USR), pentru a-și deconta cheltuiala în actele contabile) vrea să ne sugereze că actorii de pe scena politică a țării, devin din ce în ce mai apropiați, fără a se împrietenii, decât la nivelul vecinătăților.
Astfel, distanța între partide se apropie sensibil la câteva procente, încercând să ne creeze imaginea emblematică prin care să ne traducă realitatea lui ”de unul singur nimeni nu se poate descurca, atâta timp cât în alianțe luați-vă gândul de la o înțelegere mai bună decât am avut până acum (când două sau trei partide, după ce au adunat inimaginabilul 70% sau 60%, au demonstrat că ”dacă opoziție nu e, nimic… au ele grijă să fie!”).
Ca prin minune, adevărata opoziție a fost interpretată tot de cei aflați la putere, prin acțiuni de trădare mioritică sau pur și simplu de aroganță vădită și lipsită de orice justificare credibilă.
Uniunea Salvați România, în sensul partidului politic care încearcă promovarea salvării prin îngropare, prin trimiterea direct ”la cele veșnice” scoate din nou în față institutului de sondare a opiniei publice, IMAS condus de Alin Teodorescu. (prima firmă de cercetare de piață din România cu capital privat integral românesc. Înființată în 1992 de un grup restrâns de sociologi, experți în computere și operatori de interviu, IMAS s-a impus în timp pe piața sondajelor de opinie și a studiilor de piață din România. În 1997 firma s-a reorganizat, triplându-și numărul de angajați.Ar trebui să mai prelungim puțin paranteza și să ne aducem aminte că Alin Teodorescu nu s-a ascuns să se legitimeze ca fiind un apropiat al ”grupului de la Cluj” )
Revenind la ultima lor pățanie, pe scena cercetărilor de piață, suntem puși în situația de a ne obișnui și cu un astfel de scenariu în care distanța dintre PSD și PNL de 1,2 puncte procentuale. Distanța dintre USR și ALDE ajunge să fie de 0,4 puncte procentuale. Distanța dintre noii veniși pe scena politică actuală Pro România și PLUS este de 1,7 puncte procentuale, în timp ce UDMR rămâne ”ultimul partid care contează”, reușind să treacă pragul de 5%. În viziunea sondajului Partidul Mișcare Populară a lui Traian Băsescu adună doar 2.5%.
Iată cum este scrisă această ciudată formulă politică, ce te invită la un inevitabil guvern de uniune națională sau de un guvern minoritar. PSD – 24,5%, PNL – 23,3%, USR – 13,2%, ALDE – 12,8%, Pro România – 9,1%, PLUS – 7,4%, UDMR – 5,7%, PMP – 2,5%, Alt partid – 1,5%. Sursa: Sondaj IMAS comandat de USR.
Cum se poate obține o majoritate din aceste date? Cea mai credibilă majoritate parlamentară ar fi: PSD 24,5, ALDE 12,8, Pro România 9,1, UDMR 5,7% .Un total de 52,1% care ar fi suficient pentru o nouă rundă de supraviețuire și nicidecum de relansare a țării, prin modificarea din temelie a cadrului legal, în special de modificarea constituției, după cum sunt ultimele cerințe de acomodarea legii fundamentale în conformitate cu noile realități legislative europene.
Cealaltă majoritate s-a putea obține din alianța PNL- 23,3%, USR – 13,2%, PLUS 7,4% totalizând 43.9% Diferența până la minim 50% plus 1, de 6,1% plus un vot poate fi asigurată în urma negocierilor, licitându-se pentru UDMR și Pro România. O astfel de negociere poate fi puternic influenţată de va fi președintele țării în acel an, 2020. Astfel, Pro România și UDMR vor juca rolul buturugii mici care este pregătită să răstoarne carul, cu un efort minim. Dar ceea ce am scris până aici ține mai mult de un exercițiu de imaginație cu datele servite ca fiind reale. Orice creștere sau scădere de procente poate schimba soarta scenei politice, culoarea acesteia și, mai ales, șansa de a ieși la lumină, de a fi cu adevărat europeni, în sensul accesului la civilizație.
ADI CRISTI