OMS RECOMANDĂ TINERILOR SĂ DEA MUZICA MAI ÎNCET
Mai mult de un miliard de tineri din întreaga lume sunt la risc de a dezvolta probleme cu auzul din cauza expunerii prelungite şi excesive la sunete puternice, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Asta înseamnă că aproape jumătate din populația cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani este la risc pentru pierderea auzului și la asta contribuie în mare măsură volumul excesiv folosit în cazul dispozitivelor portabile – telefoane mobile, MP3 playere etc.
Mai mult de un miliard și jumătate de telefoane mobile inteligente au fost vândute în întreaga lume doar în anul 2016, atrage atenția OMS. Mulți dintre utilizatorii de telefoane inteligente le folosesc pentru a asculta muzică și a vedea filme și videoclipuri la un volum excesiv și pentru perioade lungi de timp. Acest tip de comportament poate duce la dezvoltarea în timp a unor probleme auditive și chiar la pierderea auzului. Cât de mult și cât de tare ascultă cineva muzică este, desigur, o alegere personală. Însă reprezentanții OMS spun că aceasta ar trebui să fie o decizie informată și că autoritățile și reprezentanții industriei ar trebui să facă mai multe pentru a promova ascultarea la un volum care să nu impună riscuri pentru sănătate.
Consumatori informați
Acesta este motivul pentru care OMS, în parteneriat cu Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU), a propus la 12 februarie un nou standard internaționalpentru producătorii de dispozitive audio – inclusiv telefoane mobile, playere audio și căști – din dorința de a le face mai sigure pentru sănătatea auzului utilizatorilor.
OMS și ITU recomandă producătorilor acestor dispozitive să includă în telefoanele inteligente şi în MP3 playere sisteme pentru evaluarea riscurilor legate de ascultarea la un volum înalt. Aceste setări vor permite informarea utilizatorului în legătură cu nivelul sonor şi durata de ascultare şi avertizarea acestuia în caz de pericol.
În plus, cele două organizații recomandă ca toate dispozitivele audio să fie dotate cu setări care permit limitarea volumului maxim, inclusiv de tip „control parental”, unde părinții pot alege un profil personalizat al setărilor de volum pentru copii, pentru a proteja auzul acestora.
Pierderea auzului este debilitantă
Mai mult de 5% din populația planetei – adică aproximativ 466 de milioane de persoane – suferă în prezent de pierderea auzului. Printre aceștia se numără și 34 de milioane de copii, arată statisticile OMS. Tot OMS atrage atenția că peste 60% din cazurile de afectare a auzului la copii sunt datorate unor cauze prevenibile.
Pierderea sau afectarea auzului poate afecta atât individul – social, emoțional și funcțional –, cât și sistemele de sănătate, prin creșterea unor costuri prevenibile. De aceea OMS recomandă adoptarea noului standard pentru ascultare în siguranță, atât industriei producătoare de aparatură de ascultat portabilă, cât și consumatorilor.