R. Moldova și Ungaria sunt interesate să dezvolte proiecte economice comune

Dialogul moldo-ungar este în ascensiune și oferă posibilitatea dezvoltării proiectelor bilaterale în domeniul economic, dar și social și cultural. Constatarea a fost făcută în cadrul întrevederii dintre prim-ministrul Pavel Filip și ministrul Afacerilor Externe şi Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a executivului.

Premierul a apreciat intenția băncii ungare OTP de a procura pachetul majoritar al unei bănci moldovenești. „Venirea băncii ungare OTP pe piața din Moldova este încă o dovadă că am reușit să stabilizăm sectorul bancar din țara noastră. Este un motiv de satisfacție personală, pentru că am venit la conducerea guvernului pe fundalul unei crize bancare. Iar acum în sectorul bancar vin tot mai mulți investitori străini”, a menționat Pavel Filip.

Ungaria a deschis și o linie de creditare în valoare de 62 milioane de euro pentru creditarea companiilor moldovenești și ungare care dezvoltă afaceri în comun. „Salutăm inițiativa de creditare a companiilor din țările noastre. Ne dorim cât mai mulți investitori ungari în Republica Moldova”,  a spus Pavel Filip.

Oficialii au convenit că, pentru dezvoltarea în continuare a cooperării dinte țări, în luna mai a anului curent, se va întruni în ședință Comisia mixtă interguvernamentală pentru colaborare comercial-economică, aceasta fiind o platformă bună pentru discuții.

Premierul a mulțumit Ungariei și pentru susținerea agendei europene a țării noastre.

Pavel Filip și Péter Szijjártó au făcut, de asemenea, un schimb de opinii privind alegerile parlamentare din 24 februarie curent din Republica Moldova. Premierul a menționat că obiectivul nostru primordial este organizarea unor alegeri libere şi transparente conform standardelor internaționale. Pavel Filip a precizat că autoritățile își doresc un număr cât mai mare de observatori și o apreciere corectă și obiectivă a scrutinului electoral.