Ministerul Sănătăţii: Programul ‘Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al AVC’, extins; se va derula în 43 de spitale

Ministerul Sănătăţii a extins în acest an programul pilot „Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al AVC” de la 10 spitale la 43, distribuite pe teritoriul a 36 de judeţe şi municipiul Bucureşti.

Prin intermediul acestui program, pacienţii cu accident vascular cerebral ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore şi jumătate de la debutul primelor simptome.

„Începând cu anul 2019, Ministerul Sănătăţii a extins programul pilot ‘Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al AVC’, derulat între anii 2015 – 2018, prin intermediul căruia pacienţii cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 – 5 ore de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Având în vedere această creştere a numărului de centre care pot efectua tratament prin tromboliză intravenoasă şi datele raportate de centrele care au derulat programul pilot AP-AVC în perioada 2015 – 2018, se estimează că în viitorii doi ani aproximativ 6.000 de pacienţi cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecinţelor extrem de severe ale acestei afecţiuni”, a scris Sorina Pintea pe Facebook.

Recunoaşterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore şi jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feţei, scădere de forţă musculară cu slăbiciune a unui braţ sau/şi a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgenţă la spital, precizează ministrul. AGERPRES