România va oferi 15 milioane de euro pentru proiecte de mediu din R. Moldova

România va oferi 15 milioane de euro pentru proiecte destinate protecției mediului, adaptării la schimbările climatice sau reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, transmite MOLDPRES.

Procedura a fost examinată ieri, la București, în cadrul unei şedinţe unde s-a discutat despre punerea în aplicare a celui de-al treilea Protocol Adițional la Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară nerambursabilă de o sută de milioane de euro. În conformitate cu prevederile articolului 2 al protocolului, cuantumul de 15 milioane de euro va fi destinat pentru proiecte în domeniul protecției mediului și adaptării la schimbările climatice sau destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, vor fi finanțate patru proiecte. Primul ține de eliminarea surselor de poluare directă a apelor subterane prin lichidarea fântânilor arteziene deteriorate/abandonate și evaluarea fântânilor neexploatabile, pentru conservarea lor. Acesta va fi implementat de către Întreprinderea de Stat Expediţia Hidrogeologică din Moldova și are un buget total de 2,65 mln de euro. În cadrul proiectului vor fi efectuate lucrările de conservare sau lichidare a 900 de sonde arteziene, amplasate pe teritoriul a 26 raioane ale țării.

Cel de-al doilea proiect va fi implementat de către Primăria municipiului Chișinău, cu un buget de 10 mln de euro și prezintă soluții de adaptare la schimbările climatice pentru bazinul râului Bâc. Al treilea proiect ține de restabilirea şi menținerea ecosistemelor lacustre din lunca Prutului de Jos (Manta, Beleu), valoarea totală a proiectului fiind de 1,5 mln de euro.

Ultimul proiect se referă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin îmbunătăţirea managementului deşeurilor periculoase în Republica Moldova. În acest context, urmează ca Întreprinderea de Stat „Centrul de Gestionare a Deșeurilor Periculoase” să fie dotată cu hale amenajate pentru gestionarea anumitor fluxuri de deșeuri nocive, echipamente, unelte și vehicule. Totodată, va fi implementat programul de monitorizare și analiza reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pe sectoare specifice ale economiei. Valoarea totală a proiectului constituie circa 955 mii de euro.