La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 14 februarie, Delegația Republicii Moldova și-a expus poziția asupra unor aspecte legate de respectarea regimului Zonei de Securitate, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.
În documentul adresat celorlalte componente ale Comisiei, delegația moldovenească a făcut apel către reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a condamna acțiunile ilegale ale Tiraspolului care periclitează securitatea în regiune. Anterior, a fost demascată încercarea părții transnistrene de a modifica hotarele Zonei de Securitate, prezentând drept „dovadă” o hartă falsificată.
În cadrul dezbaterii subiectelor de pe agendă, delegația Republicii Moldova a semnalat din nou instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri” de-a lungul liniei administrative (în total în jur de 22 posturi mobile sau fixe). Deși amplasarea acestor structuri militare în Zona de Securitate este interzisă prin Acordul moldo-rus semnat la 21 iulie 1992, delegația transnistreană afirmă că posturile „grănicerești” vor continua să funcționeze, declinându-și competența de a influența eliminarea acestora.
Cu referire la identificarea unei posibile soluții, conducătorul delegației Federației Ruse I. Uvarov a propus discutarea acestei probleme, dar și altor subiecte importante la care nu există consens, în cadrul unei ședințe a copreședinților Comisiei Unificate de Control.
La aceeași reuniune, reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova delegați în CUC au adus la cunoștință evoluțiile înregistrate în activitatea grupului de lucru pentru problema posturilor, care s-a întrunit marți.
De asemenea, a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 6 – 12 februarie 2019.
Următoarea întrunire a Comisiei este preconizată pentru 21 februarie curent, la Bender.