Acord provizoriu cu privire la rolul ofiţerilor de legătură în materie de imigraţie

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că reprezentanţi români ai Preşedinţiei Consiliului UE şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal asupra unui regulament menit să îmbunătăţească funcţionarea reţelei europene de ofiţeri de legătură în materie de imigraţie.

Conform unui comunicat de presă transmis de MAI marţi, regulamentul va fi transmis reprezentanţilor permanenţi la UE, spre confirmare în numele Consiliului.

„Coordonarea dintre statele membre, în cooperare cu ţări terţe, este esenţială pentru a se garanta că răspunsul UE la problema migraţiei este cât mai ferm posibil. Aceste noi norme ne vor permite să valorificăm la maximum activităţile ofiţerilor noştri de legătură de pe teren, inclusiv în domenii precum returnările şi combaterea introducerii ilegale de migranţi”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, conform comunicatului.

Acordul informal cuprinde următoarele dispoziţii: introducerea unui comitet director la nivelul UE pentru a consolida gestionarea reţelei şi coordonarea ofiţerilor de legătură, menţinându-se totodată competenţa autorităţilor de trimitere în vederea asigurării eficienţei şi a unor linii clare de comunicare; un rol mai important pentru ofiţerii de legătură în combaterea introducerii ilegale de migranţi; ofiţerii de legătură vor strânge informaţii pentru a ajuta ţările terţe să preîntâmpine fluxurile de migraţie ilegală şi pentru a sprijini gestionarea frontierelor externe ale UE; ofiţerii de legătură vor ajuta totodată statele membre să faciliteze returnările resortisanţilor ţărilor terţe aflaţi în situaţie de şedere ilegală.

De asemenea, precizează MAI, vor fi puse la dispoziţie fonduri destinate sprijinirii activităţilor ofiţerilor de legătură în materie de imigraţie, acestea urmând să fie alocate de comun acord cu comitetul director.

MAI informează că ofiţerii de legătură în materie de imigraţie sunt trimişi în ţările terţe de statele membre sau de UE pentru a stabili şi a menţine contacte cu autorităţile ţării gazdă cu privire la prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, facilitarea returnării, gestionarea migraţiei legale.

În 2004, UE a adoptat un regulament privind crearea unei reţele europene de ofiţeri de legătură în materie de imigraţie pentru a coordona eforturile ofiţerilor dintr-o anumită ţară terţă sau regiune.

Aproape 500 de ofiţeri de legătură în materie de imigraţie sunt trimişi în prezent de statele membre în peste 100 de ţări, însă, se menţionează în comunicat, există în continuare lacune în materie de coordonare. Rolul lor în anumite domenii ar putea fi extins, ca parte a răspunsului cuprinzător al UE la problema migraţiei.

La 17 mai 2018, Comisia Europeană a prezentat o propunere de regulament de consolidare a reţelei europene de ofiţeri de legătură în materie de imigraţie. AGERPRES