Premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat marţi profanarea unui cimitir evreiesc din nord-estul Franţei drept un act ‘şocant’ comis de ‘sălbatici antisemiţi’, informează AFP.
‘Ceva şocant s-a produs astăzi în Franţa. 80 de morminte evreieşti au fost profanate de către sălbatici antisemiţi, care s-au folosit de simboluri naziste’, a afirmat Netanyahu într-un comunicat, invitând liderii francezi şi europeni să adopte o ‘poziţie fermă împotriva antisemitismului’.
Premierul Benjamin Netanyahu a reacţionat astfel la profanarea a zeci de morminte dintr-un cimitir evreiesc din Alsacia, în aceeaşi zi în care autorităţile franceze au îndemnat la mobilizare în faţa actelor antisemite în Franţa.
Antisemitismul este ‘un flagel care ameninţă întreaga lume, nu doar pe noi, şi el trebuie condamnat de fiecare dată când scoate capul, oriunde ar fi’, a spus premierul israelian.
El s-a abţinut însă să-i cheme pe evreii din Franţa să se întoarcă în Israel, aşa cum a făcut-o în trecut sau aşa cum a făcut marţi ministrul său al imigrării, Yoav Gallant.
Isaac Herzog, preşedintele Agenţiei evreieşti, o organizaţie paraguvernamentală responsabilă cu imigrarea în Israel, a văzut în profanarea cimitirului din Franţa ‘un indiciu suplimentar al antisemitismului ce se răspândeşte în Europa şi îi ameninţă pe evrei până şi pe stradă’. ‘A venit timpul ca guvernele să se trezească!’, subliniază el într-o postare pe Twitter.
Apeluri cum este cel al lui Gallant nu reprezintă o premieră. Netanyahu a provocat iritarea liderilor francezi în 2015 când le-a spus evreilor din Franţa că Israelul este ‘căminul lor’, după asasinarea a patru evrei de către un jihadist într-un supermarket din Paris. El apoi a recidivat în urma unui asasinat în Danemarca, adresându-se evreilor din Europa pentru a le spune că Israelul îi aşteaptă ‘cu braţele deschise’.
În 2004, premierul de atunci Ariel Sharon a înfuriat Parisul, chemându-i pe evreii din Franţa să imigreze ‘imediat’ în Israel pe fondul ‘antisemitismului dezlănţuit’.
Israelul, care se vrea naţiunea poporului evreu, a fost în mare măsură construit ca un refugiu al evreilor. Imigrarea evreilor în Israel („aliyah”), un element fundamental al politicii naţionale israeliene, a fost încurajată de Agenţia evreiască chiar înainte de crearea statului Israel în 1948. AGERPRES