MINISTERUL SĂNĂTĂȚII CAUTĂ SOLUȚII PENTRU BUGETUL MEDICAMENTELOR COMPENSATE DUPĂ CE A RĂMAS FĂRĂ BANII DIN TAXA PE VICIU

 

La 20 februarie, Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un proiect de hotărâre de guvern care prevede compensarea medicamentelor din bugetul Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri de la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

În nota de fundamentare a proiectului de lege se explică contextul legal și financiar care a dus la această situație.

 

De ce nu mai are ministerul bani pentru medicamente compensate?

 

În prezent, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, persoanele care deţin calitatea de asigurat pot beneficia de medicamente, pe bază de prescripţie medicală, compensate cu 90%. Această compensare față de prețul de referință al medicamentelor  se suportă astfel: în cuantum de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi 50% din bugetul Ministerului Sănătăţii.

În același timp, până de curând, banii colectați din încasarea „taxei pe viciu” reprezentau venituri proprii ale Ministerului Sănătății, conform articolelor 367-375 din Legea Sănătății (Legea 95/2006). La sfârșitul anului trecut, Ordonanța de Urgență 114/2018 a abrogat articolele 367-375 din Legea 95/2006 (articolele referitoare la modul de colectare a taxei pe viciu). Conform noului act normativ, banii din taxa pe viciu sunt acum colectați la bugetul de stat, și nu mai reprezintă venituri proprii ale Ministerului Sănătății.

Ca urmare, Programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor nu mai poate fi susținut din venituri proprii ale Ministerului Sănătății.

 

Soluția propusă: bani de la Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate

 

Prin proiectul de hotărâre de guvern pus în transparență decizională la data de 20 februarie 2019, Ministerul Sănătății propune modificarea alin. (2) al art. 2 din HG nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Conform notei de fundamentare a proiectului, compensarea medicamentelor din bugetul Ministerului Sănătăţii se va asigura sub formă de transferuri către bugetul FNUASS.

Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa ministerului timp de zece zile de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.