CU PAȘI REPEZI NE SCUFUNDĂM

PSD este de neoprit, indiferent de câte strigăte de luptă disperate sunt postate în spațiul online. Există deja înrădăcinată senzația că cel care stăpânește acest spațiu virtual se poate considera câștigătorul de drept al alegerilor. Această provocare a fost dictată de ultimele alegeri prezidențiale din 2014, alegeri care l-au scos victorios pe Klaus Werner Iohannis, de parcă cineva de deasupra noastră l-a tras de urechi pe iepurilă din Cutia Pandorei, dezlănțuind jihadul.

PSD este peste tot! El colorează în roșu din nou majoritatea spațiului hărții țării, sugerându-ne fie rana deschisă, fie focul veșnic de la care suntem condamnați sau binecuvântați să luăm lumină, căldură și culoare.

PSD rămâne ”partidul celor mulți”, la conducerea căruia, între timp, au nimerit tot felul de  performeri, care mai de care mai spectaculoși, fără ca performanța să le fie cuvântul cheie care să-i reprezinte.

Social democrații domină în continuare scena politic a țării, cu toată lălăiala pe care o induce,  în spațiul vital al vieții, opoziția scheletico-liberală, dezarticulată și fără capacitatea de a se prezenta și reprezenta prin forțe propria. Lipsa unui discurs coerent și credibil a lăsat ușa deschisă, permițând intrarea în spațiul scenei politice a tot felul de neaveniți, cu obiceiuri străine declarațiilor politice, mult mai apropiate protestelor de stradă, prin definiție, greu de gestionat.

Toți striga doar ”jos ciuma roșie”, uitând să constate că ,o astfel de adresare nu este suficientă pentru a convinge. Imediat astfel de manifestări sunt retrogradate la nivelul declarațiilor inepte, despre care nu mai este timp să se țină cont, să se ceară explicații suplimentare, să fie luate în seamă chiar și ca titlu de inventar: Mai există un glas acolo, care striga ceva!

Aceste acțiuni rebele sunt pur și simplu auzite atunci când pe stradă nu circulă decât strigătele lor, dar care, în logica unei campanii electorale, se pierd ca prin minune în hărmălaia comună a forțelor politice implicate masiv în eveniment. Atunci se vede în principal culoarea roșie a PSD. În Moldova ultimul sondaj de opinie CURS ne indică pentru PSD 39%. În Transilvania social democrații pierd din nou teritoriu, ajungând doar la 15%. Fieful PSD continua să fie Muntenia, cu 41%.

Tot un semnal, care nu poate fi ignorat, vine din mediul urban, respectiv din mediul rural. Astfel, PSD continuă să fie evitat de mult mai mulți locuitori ai orașelor, în timp ce țăranii își păstrează speranța în social democrația care le dă încă speranțe, nu doar într-o viață mai bună, cât mai ales în gestul acelui cineva/ceva care îi ia în seamă, care le spune că dorește să țină cont de ei. Dacă în mediul urban PSD câștigă 28%, în mediul rural întâlnim un PSD cu 36%.

Mult mai instructiv și mai simplificată pare să fie analiza urban/rural.

Urban: PSD – 28%, PNL – 22%, ALDE 11%, USR – 10%, Pro România – 9%, Plus – 8%, PMP – 6%, UDMR – 4%

Rural:PSD – 36%, PNL – 21%, Pro România – 10%, UDMR – 9%, USR – 8%, ALDE – 6%, PMP – 4%, PLUS – 4%.

Împerecherea aritmetică a celor două segmente de electorat ne dă fotografia momentului, la nivelul întregii țări.

PSD 32%, PNL21.5%, Pro România 9,5%, USR 9%, ALDE 8.5%, UDMR 6,5%, PLUS 6%, PMP 5%.

Iată cum scena politică își schimbă deja culoarea politică, roșu fiind accentuat de rozul Pro România, partid ce ajunge, cel puțin în acest exercițiu sociologic, a treia forță politică a țării care contează. Dacă aceste rezultate vor deveni acel minim de la care se poate pleca în configurarea alegerilor generale ale anului 2020, atunci vom reuși să promovăm continuitatea la guvernare a forțelor politice de pe stânga, stânga-centru a eșichierului politic oferă o nouă configurație, evident îmbunătățită cu UDMR, la pachet, ajungând la o majoritate politică de 56.5% care îi conferă stabilitatea necesară unei guvernări credibile și asumate.

La nivelul alegerilor pentru Parlamentul European se poate imagina deja un posibil clasament pentru cele 33 de locuri ce revin României: PSD 11 locuri, PNL 7 locuri, Pro România 3 locuri, USR 3 locuri, ALDE 3 locuri,  UDMR 2 locuri, PLUS 2 locuri, PMP 2 locuri.

Zarurile au fost aruncate, doar Administrația Prezidențială este cu purtătorul de cuvânt în aer.

ADI CRISTI