EL ȘI NEBULOASA OGLINDIRII SALE

Nu putem să nu sesizăm un fapt de o duritate devastatoare, care continuă să ne țină blocați. Lui Klaus Werner Iohannis totul îi miroase, sau, pentru a fi pe înțelesul tuturor, totul îi pute! Cred că este necesară această nuanțare, cu atât mai mult cu cât mirosul pestilențial invocat nu este rodul descompunerii unui cadavru, cât mai ales este rezultatul supremei impertinențe prezidenţială, de această dată.
Președintelui nu-i convine nimic, decât indicațiile prețioase ale acelui Bot născut cu botul pe labe, fără ca el să-și cunoască tragicul sfârșit, moment în care cei de prin împrejurimile lui își vor da seama că un derbedeu mai mare decât el nu poate fi, decât dacă are acte în regulă, de pacient cronic al spitalelor de boli nervoase sau, cu alte cuvinte mai cuprinzătoare, de nebuni certificați.
Sub presiunea unor astfel de hiene Klaus Werner Iohannis, în calitatea sa de președinte al țării, se vede nevoit să joace tontoroiul și să strige textele băgate în fața ochilor de același Mălin Bot, răufăcătorul de serviciu al societății civile, fără a ezita chiar să le interpreteze în stilul său deja inimitabil, apăsat, prelungit, ca și cum ar întinde un elastic cu dinții și cu mâna, de celălalt capăt.
Nici o modificare de lege nu-i convine, fie că vorbim despre legea de combatere a păduchilor de pătlăgele sau de legea de salvare a peștilor de la înec, cum de altfel nu poate fi de acord cu modificările dictate de CCR și puse în practică de guvernarea PSD-ALDE, atâta timp cât strada botificată este pregătită să-i pună piedică la mașina pe când trece spre sau dinspre Cotroceni.
Actul prezidențial poate fi suspectat de intimidare, chiar dacă președintele nu este în stare să iasă din blocajul intelectual ce-i cade precum o ghilotină deasupra funcției aflată (spre fericirea tuturor) la apus de carieră. Dacă încă o dată CCR îi va da cartonașul roșu pe care i l-a mai acordat de câteva ori pe motiv de conflict constituțional între instituțiile statului, în special între Preşedinţie și Parlament sau Guvern. Chiar dacă, la această oră, Klaus Werner Iohannis joacă un rol ce nu i se potrivește, crezând că doar așa poate să atragă din nou hastagiștii de partea sa, mutarea spectaculoasă de care el crede că a beneficiat în 2014. Ar trebui să afle domnul preşedinte că o minune nu se repetă de fiecare dată. Că doar Traian Băsescu a avut condiția de dinainte pregătită să se întindă două mandate de președinte fracturate chiar de două încercări de destituire. Pe Traian Băsescu nu l-a ajutat nimeni decât instinctele sale de animal politic autentic. Cu mâinile lui, dar mai ales cu mintea sa diabolică Traian Băsescu a născut ”statul paralel”, stat care nu a ezitat să-i atace familia, făcându-l să recunoască, în cele din urmă, că el a inventat-o pe Laura Codruța Kovesi, expresia răului, ale căror rădăcini au ajuns astăzi să zguduie lumea, nu numai spațiul mioritic.
Președintele României nu mai are nici o șansă să ocupe un al doilea mandat, atâta timp cât toate relele din ultimii patru ani încep să fie aruncate în capul său, devenind acea jucărie care nu mai tentează pe nimeni și drept urmare, în cel mai fericit caz, ajunge într-un coș urcat în pod sau pur și simplu este dată la gunoi.
Klaus Werner Iohannis nu mai poate impresiona pe nimeni. Se simte singur și de aceea își ia ca susținători în declarațiile de la Cotroceni pe liberalii săi, singurii care au rămas să cadă împreună, în timp ce partidul său de plimbări prin piețele publice, USR, l-au trădat pe față, preferând să ajungă într-o combinație lamentabilă cu Dacian Cioloș și al său partid de mucava, PLUS. (Acest cuvânt poate fi folosit, în varianta sa cea mai expresivă, ”să fii în PLUS” )
Legea Bugetului de Stat pe 2019 a ajuns din nou în malaxorul prezidențial, fiind sfârtecată de purtătorul de cuvânt prezidențial, doar pentru a scoate în evidență ”contribuția decisivă la salvarea copiilor țării de către PNL” (sic!), prin amendamentul aprobat în plenul Parlamentului s-a majorat alocația de stat pentru copii, fără însă a avea clarificată sursa de finanțare, în textul amendamentului. A fost necesar majorarea deficitului bugetar pentru a se găsi banii necesari pentru un amendament votat în plenul Parlamentului, atât de PNL, cât și de PSD, depășindu-se circul grotesc semnat de USR, partidul politic al acestui mandat care a reușit să se remarce prin circul produs cu o continuitate greu de ignorat.
Următoarea imagine cu Klaus Werner Iohannis nu poate fi alta decât aceea a singurătății sale. Față în față cu singurătatea. El și nebuloasa oglindirii sale.
ADI CRISTI