S-A MODIFICAT REGULAMENTUL PROGRAMULUI ASSMB CARE SUBVENȚIONEAZĂ TESTAREA GENETICĂ ÎN CAZUL PACIENȚILOR CU CANCER DE SÂN

 

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a anunțat la 23 februarie modificarea regulamentului privind implementarea proiectului „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”.

Proiectul prevede acordarea unui sprijin financiar pentru efectuarea de teste genetice, în valoare de maxim 17.000 lei/beneficiar, pentru persoanele diagnosticate cu cancer de sân, care primesc indicație medicală eliberată de un medic specialist oncolog privind efectuarea de testare genetică.

Modificările aduse proiectului vizează criteriile de eligibilitate, procedura de aprobare a persoanelor eligibile și condițiile de retragere și reînscriere în proiect.

 

Criterii medicale

 

Conform noilor criterii de eligibilitate, se pot înscrie în program pacienți (femei sau bărbați), peste 18 ani, operate radical sau conservator, cu explorarea ganglionilor axilari (disecție axilară completă sau disecția ganglionului santinelă).

 

Criterii administrative: fără datorii la bugetul local

 

În cadrul procedurii de aprobare a persoanelor eligibile în proiect, a fost introdusă următoarea notă: „Sprijinul financiar se acordă doar solicitanților care nu înregistrează datorii la momentul aplicării în proiect, către Bugetul Local – Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale de la sectorul de domiciliu”. În același timp, se precizează că nu este necesara prezentarea certificatului de atestare fiscală de către solicitanți la momentul depunerii dosarului. ASSMB se angajează să verifice dacă solicitanții cu domiciliul stabil sau reședința în București nu înregistrează datorii la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale.

 

Renunțare și reînscriere în program

 

În ceea ce privește condițiile de renunțare și reînscriere ulterioară în program au fost aduse următoarele modificări: „Cererea pentru o nouă înscriere în program, ulterioară renunțării/retragerii, va fi admisă pentru motive medicale temeinice, probate cu documente medicale care să ateste cauze de incompatibilitate a efectuării testelor genetice, precum și pentru alte motive justificative, ce țin de beneficiar. O nouă înscriere se va efectua respectând pașii indicați în regulament, documentele depuse anterior nu vor putea fi utilizate pentru reînscrierea în proiect”.

 

De ce se recomandă teste genetice în cazul cancerului de sân în stadii incipiente?

 

Informațiile obținute în urma testării genetice ajută clinicianul în alegerea unei variante terapeutice eficiente, dar adecvată riscului bolii, evitându-se un tratament cu o toxicitate ne-necesară.

Astfel, în cazul unui cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi, se poate evita chimioterapia, dacă sunt îndeplinite recomandările medicale specifice, printre care și aceea a unui prognostic genetic bun.

Regulamentul integral al proiectului „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente” poate fi consultat pe site-ul ASSMB.